ΟΜΟΡΦΙΑ

"Μακριά από το τεχνητό μαύρισμα" λένε οι επιστήμονες

"Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τις συσκευές 'σολάριουμ' για τεχνητό μαύρισμα, φορέστε καπέλο, αντηλιακό και μειώστε την έκθεσή σας στον ήλιο".

"Μακριά από το τεχνητό μαύρισμα" λένε οι επιστήμονες

Με αυτήν τη κατηγορηματική φράση ο επικεφαλής των χειρουργών στις ΗΠΑ, δρ Boris D. Lushniak, προέτρεψε τους πολίτες να προστατευτούν για να μειωθούν τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος, τα οποία παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια.

Τα κρούσματα μελανώματος στο δέρμα έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, τη στιγμή που άλλοι τύποι καρκίνου παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις.

Σύμφωνα με τον δρ Lushniak και τη σχετική ανοιχτή έκκληση που έκανε στον κόσμο, η επιστήμη δεν έχει προσδιορίσει ακόμα με ακρίβεια τις αιτίες που παρατηρείται αύξηση του καρκίνου του δέρματος, αλλά από επιδημιολογικής άποψης αυτό είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, το οποίο μάλιστα συνδέεται με την αύξηση στην χρήση των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος.

Ο δρ Howard K. Koh, αναπληρωτής υπουργός Υγείας των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος, τις οποίες έχει κληθεί να αντιμετωπίσει στην καριέρα του, είχαν προκληθεί από αχρείαστη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, συνήθως από παρατεταμένο χρόνο στον ήλιο ή από την χρήση συσκευών "σολάριουμ" τεχνητού μαυρίσματος.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρέπει να βάζουμε αντηλιακό το πολύ κάθε 2 ώρες

Καρκίνος του δέρματος: Δύο «ύπουλα» σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ηλιακή ακτινοβολία: Δείτε αναλυτικά όλες τις επιπτώσεις της στο δέρμα μας

Μεγάλος κίνδυνος για τους νέους το τεχνητό μαύρισμα με σολάριουμ