ΥΓΕΙΑ

Μεγάλος κίνδυνος για τους νέους το τεχνητό μαύρισμα με σολάριουμ

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics δείχνει ότι οι νέοι που εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία από λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων.

Μεγάλος κίνδυνος για τους νέους το τεχνητό μαύρισμα με σολάριουμ

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι καθώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν την μέθοδο σολάριουμ, τόσο πιο επιτακτική έχει γίνει η ανάγκη να ενημερωθούν για τον άμεσο κίνδυνο στον οποίο υποβάλλουν την υγεία τους.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της έρευνας, επικεφαλής της οποίας ήταν η καθηγήτρια Margaret Karagas, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας και Πρόληψης Νοσημάτων Παίδων.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) ή βασικοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ. Ο καρκίνος ξεκινά από το άνω στρώμα του δέρματος και συνήθως προκύπτει από την τακτική έκθεση στο ηλιακό φως ή άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Αν και δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, όπως το μελάνωμα, η Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου λέει πως το BCC μπορεί να είναι θανατηφόρο και σίγουρα επιβαρύνει την υγεία των πασχόντων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι η υπεριώδης ακτινοβολία από συσκευές τεχνητού μαυρίσματος μπορεί να είναι 10 έως 15 φορές ισχυρότερη από ό,τι η ακτινοβολία από τον ήλιο.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από την μελέτη "New Hampshire Skin Cancer Study", η οποία εξέτασε τις περιπτώσεις 657 ασθενών που διαγνώστηκαν πρόσφατα με BCC και 452 ατόμων που ήταν υγιείς (ομάδα ελέγχου). Το ανώτατο όριο ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 50 έτη.

Τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα της έρευνας λαμβάνουν υπόψη αν οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν με λάμπες μαυρίσματος, κρεβάτια μαυρίσματος ή θαλάμους. Κατεγράφησαν, επίσης, πληροφορίες σχετικά με την ευαισθησία του δέρματος κάθε ενός συμμετέχοντα στον ήλιο, και το ποσοστό του χρόνου που δαπανάται κατά μέσο όρο σε εξωτερικούς χώρους (στον ήλιο) κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Όταν ανέλυσαν τα δεδομένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με BCC ανέφεραν χρήση συσκευών σολάριουμ. Περίπου το 40% των καρκινωμάτων BCC εντοπίστηκαν στον κορμό τους σώματος των ασθενών και σε άλλα μέρη εκτός από το κεφάλι ή το λαιμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η σύνδεση με το εσωτερικό μαύρισμα (έκθεση στον ήλιο) ήταν ισχυρότερη.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς με BCC είχαν δέρμα που ήταν πιο ευαίσθητο και πιθανό να μαυρίσει στην έκθεση στον έντονο καλοκαιρινό ήλιο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Συμπερασματικά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρώιμη έκθεση σε συσκευές τεχνητού μαυρίσματος αυξάνει τον κίνδυνο της πρώιμης ανάπτυξης BCC, ενώ υπογραμμίζουν τη σημασία της ενημέρωσης των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων σχετικά με τους κινδύνους του τεχνητού μαυρίσματος.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι απαγορεύεται να μαυρίζουν με τη μέθοδο σολάριουμ

Γνωρίστε τις τροφές που θα σας μαυρίσουν χωρίς να κάτσεχτε στον ήλιο!

Το αντηλιακό μόνο του δεν αρκεί στην προστασία από το μελάνωμα

Τελικά το μαύρισμα είναι «υγιές» για το παιδί μου;