ΟΜΟΡΦΙΑ

Επικίνδυνο το σολάριουμ – «Καμπανάκι» από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος, ωστόσο η επιστημονική επιτροπή για τα καταναλωτικά προϊόντα της ΕΕ επισημαίνει ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για τεχνητό μαύρισμα άρχισε να κατακτά την αγορά μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλήρη αποτελέσματά της στην υγεία μας, προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Επικίνδυνο το σολάριουμ – «Καμπανάκι» από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Θα χρειαστούν πολλά ακόμη χρόνια, για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος στα μάτια.

bigstock 165348557

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος που παρέχονται από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και από γυμναστήρια. Επίσης, ζήτησε από τη βιομηχανία μέχρι το τέλος του 2011 να προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό για τους χειριστές των σολάριουμ και κώδικα δεοντολογίας για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις, καθώς και συμβουλές και προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές που θέλουν να μαυρίσουν με τεχνητά μέσα.

Το ΚΕΠΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι:

- Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας που θέτει η οδηγία για τις συσκευές χαμηλής τάσης (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), ο κανονισμός για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC). Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος σε καταναλωτές.

- Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη-μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερβαίνει το όριο αυτό.

- Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:

1) από ανθρώπους κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε αυτές τις ηλικίες όταν καταφεύγουν στο τεχνητό μαύρισμα

2) από ανθρώπους με κρεατοελιές

3) από ανθρώπους με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος

4) από ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες

- Ο χρόνος παραμονής στο σολάριουμ εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας

- Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να μαυρίσουμε με αυτόν τον τρόπο.

Το ΚΕΠΚΑ συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα και να απευθύνονται στο κέντρο για καταγγελίες ή πληροφορίες: τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00-14:30.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος δέρματος: Κινδυνεύουμε και από τον ήλιο στην πόλη - Τι συστήνει η ΕΔΑΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ