ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος δέρματος: Κινδυνεύουμε και από τον ήλιο στην πόλη - Τι συστήνει η ΕΔΑΕ

Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες είναι απείθαρχος λαός και αυτό μπορούμε να το διακρίνουμε από πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Μία από αυτές, είναι και η σχέση μας με τον ήλιο και ειδικότερα με τα αντιηλιακά, τα οποία όπως δείχνουν μελέτες, δεν τα συμπαθούμε ιδιαίτερα.

Καρκίνος δέρματος: Κινδυνεύουμε και από τον ήλιο στην πόλη - Τι συστήνει η ΕΔΑΕ

Το πρόβλημα όμως όπως δείχνουν νεώτερες μελέτες, δεν είναι μόνο ο ήλιος στην παραλία, αλλά κυρίως στην πόλη και επομένως θα πρέπει να είναι αυξημένη η προστασία μας. Εάν λάβουμε δε υπόψιν μας, ότι ζούμε σε μια χώρα με 80% ηλιοφάνεια τον χρόνο, τότε είναι επιτακτική ανάγκη, η σχεδόν καθημερινή ανιηλιακή προστασία.

Ειδικότερα, την ώρα που τέσσερις στους δέκα Έλληνες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν αντιηλιακό, το 80% των λεγόμενων ακτινικών υπερκερατώσεων οφείλεται στον ήλιο της πόλης όλο τον χρόνο και όχι μόνο στην ηλιοθεραπεία παραλία.

Αν σε αυτά προσθέσουμε τα ηλιακά εγκαύματα των παιδιών κα το σολάριουμ το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε μανία, ο κίνδυνος να πάθει κάποιος μελάνωμα κυριολεκτικά εκτοξεύεται. Πέντε εγκαύματα στην παιδική ηλικία διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος και το σολάριουμ τον οκταπλασιάζει.

Όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου περιν μερικές ημέρες με θέμα «ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ! ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ» οι καθηγητές δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος και Αλέξανδρος Κατούλης: «Η χρήση αντιηλιακού μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο για μελάνωμα και κατά 50% τον κίνδυνο για βασικό κυτταρικό καρκίνωμα. Επιπλέον, το κόστος του καρκίνου του δέρματος είναι μεγάλο. Μόνο στις ΗΠΑ το ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 8,1 δις ευρώ. Μόνο φέτος, το 2017, 87.100 άτομα θα πεθάνουν στις ΗΠΑ από μελάνωμα».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος. Από το 1980 μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί. Πολλά είναι τα αίτια αυτής της αύξησης, σύμφωνα με τους ειδικούς:

- Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο στην παιδική ηλικία
- Η απότομη έκθεση στον ήλιο μετά το χειμώνα
- Το άθροισμα των «ωρών» έκθεσης στον ήλιο, μεγαλώνοντας το άθροισμα γίνεται μεγαλύτερο
- Η αισθητική του μαυρίσματος

Η ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική Εταιρία) με χορηγό και υποστηρικτή τα δερματολογικά εργαστήρια της Avène διοργανώνει κάθε χρόνο μια εκστρατεία για την πρόληψη και για τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Είναι η ελληνική εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος. Εθελοντές δερματολόγοι από όλη την Ελλάδα εξετάζουν δωρεάν τους ενδιαφερόμενους κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και τους παρέχουν συμβουλές και δείγματα προϊόντων φωτοπροστασίας.

Φέτος η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί 8-12 Μαΐου 2017. Κάθε χρόνο εκατοντάδες γιατροί συμμετέχουν σε αυτή και πάνω από 5.000 ενδιαφερόμενοι εξετάζονται εντελώς δωρεάν.

Διαβάστε ακόμη:

Ποια μηχανήματα ενοχοποιούνται για καρκίνο



Ποια επαγγέλματα «χτυπά» συχνότερα το μελάνωμα

Καρκίνος δέρματος: Δείτε αν κινδυνεύετε ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας

Καρκίνος δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια μέσα από φωτογραφίες