ΟΜΟΡΦΙΑ

«Ένοχο» το σολάριουμ για τον καρκίνο του δέρματος

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το σολάριουμ συμβάλλει στην εκδήλωση του καρκίνου του δέρματος, ακόμη κι αν δε συνοδεύεται από έγκαυμα στην επιδερμίδα.

«Ένοχο» το σολάριουμ για τον καρκίνο του δέρματος

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντάντι στη Σκωτία και το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία διαπίστωσαν ότι το σολάριουμ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, το οποίο αναλογεί στο 20% των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα εστιάζουν στη σχέση σολάριουμ και μελανώματος, το οποίο συνδέεται με το έγκαυμα και αντιστοιχεί μόλις στο 1% των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος καρκίνου του δέρματος και οφείλεται στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα άτομο που κάνει σολάριουμ για 12 λεπτά κάθε 8 ημέρες από την ηλικία των 20 έως την ηλικία των 35 αντιμετωπίζει κατά 90% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα στα 50.

Αν και άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα, συνδέονται άμεσα με το έγκαυμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα οφείλεται στη χρόνια και σωρευτική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από την καθημερινή έκθεση στον ήλιο, την ηλιοθεραπεία και το σολάριουμ.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια σε φωτογραφίες
Καρκίνος του δέρματος: Οι 4 μορφές του σε φωτογραφίες
Το αντηλιακό δεν αρκεί για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ