ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του δέρματος: Οι 4 μορφές του σε φωτογραφίες

Όλες οι μορφές καρκίνου του δέρματος είναι ανησυχητικές, δεν είναι όμως όλες εξίσου επικίνδυνες. Η δερματική αλλοίωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, από την πλάτη και τα πόδια, έως τη μύτη και τα γεννητικά όργανα.

Καρκίνος του δέρματος: Οι 4 μορφές του σε φωτογραφίες

Θα πρέπει να κάνετε συστηματικά αυτοεξέταση στο σπίτι ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα αλλαγές σε μια ελιά ή ένα νέο εξάνθημα με παράξενη όψη και υφή.

Δείτε ποιες είναι οι υποκατηγορίες του καρκίνου του δέρματος μέσα από φωτογραφίες.

1. Μελάνωμα

1melanoma

Δεν είναι τόσο συχνό όσο άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, είναι όμως σοβαρότερο έως και θανατηφόρο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι μια ελιά έχει αλλάξει σχήμα ή χρώμα, έχει ακανόνιστα όρια ή αιμορραγεί.

2. Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

2Squamous Cell

Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος συνήθως εκδηλώνεται ως ένα συμπαγές, κόκκινο εξάνθημα που ξεφλουδίζει ή αιμορραγεί ή σαν μια πληγή που δεν επουλώνεται. Εμφανίζεται πιο συχνά στη μύτη, το μέτωπο, τα αυτιά, το κάτω χείλος και τα χέρια, δηλαδή σε σημεία που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

3. Νόσος Bowen

3Bowen Disease

Ονομάζεται επίσης «επιτόπιο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα». Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου εξαπλώνεται εξωτερικά, στην επιφάνεια του δέρματος. Αντιθέτως, το επιθετικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως εξαπλώνεται εσωτερικά. Τα εξανθήματα στη νόσο Bowen είναι κοκκινωπά και ξεφλουδίζουν. Πολλές φορές συγχέονται με το έκζεμα, τη μυκητίαση ή την ψωρίαση.

4. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

4Basal Cell Carcinoma

Είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου του δέρματος και αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Επειδή εξαπλώνεται με αργό ρυθμό, είναι πιο συχνό στους ενήλικες. Εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως ένα λευκό εξάνθημα με εμφανή αγγείωση, στα αυτιά, το λαιμό ή το πρόσωπο. Μπορεί επίσης να είναι επίπεδο και να ξεφλουδίζει, να έχει ίδια απόχρωση με την επιδερμίδα ή να είναι καφετί στο χρώμα.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια σε φωτογραφίες
Ύποπτες ελιές: Τα 4 σημάδια που πρέπει να προσέξετε
Το αντηλιακό δεν αρκεί για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος