ΥΓΕΙΑ

Το αντηλιακό δεν αρκεί για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Το αντηλιακό δεν αποτελεί επαρκές μέτρο για την πρόληψη του μελανώματος εάν δε συνδυάζεται και με άλλα μέτρα προστασίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το αντηλιακό δεν αρκεί για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση του μελανώματος. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχε εξακριβωθεί ποιος είναι ο ακριβής μοριακός μηχανισμός που επιτρέπει στην υπεριώδη ακτινοβολία να καταστρέφει το DNA των κυττάρων του δέρματος.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξέτασαν την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας σε ποντίκια, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο αποτελεσματικό είναι το αντηλιακό στην πρόληψη του μελανώματος.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η βλαβερή ακτινοβολία προκάλεσε μεταβολές σε ένα γονίδιο (p53) που υπό φυσιολογικές συνθήκες προστατεύει τον οργανισμό από τις συνέπειες της καταστροφής του DNA.

Το αντηλιακό φάνηκε να περιορίζει τις βλάβες στο DNA και να επιβραδύνει την εκδήλωση του μελανώματος, χωρίς όμως να προστατεύει σε ποσοστό 100%.

Οι ειδικοί συνιστούν να φοράμε πάντα καπέλο, να επιλέγουμε άνετα ρούχα και να καθόμαστε στη σκιά προκειμένου να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.