ΟΜΟΡΦΙΑ

Σπυράκια στο μέτωπο, τη μύτη, την πλάτη: Η ιδανική λύση για κάθε περίσταση

Τα σπυράκια εμφανίζονται σε κάθε σημείο του σώματος, εμφανές ή μη, και μάλιστα έχουν την τάση να ξεφυτρώνουν τις πιο ακατάλληλες στιγμές!

Σπυράκια στο μέτωπο, τη μύτη, την πλάτη: Η ιδανική λύση για κάθε περίσταση

Είτε εμφανίζονται στο μέτωπο, την πλάτη ή τα αυτιά, μας προκαλούν έντονη δυσφορία και μερικές φορές πόνο. Μη βιαστείτε να επιλέξετε κρέμες και λοσιόν, καθώς για κάθε σημείο που εμφανίζονται τα σπυράκια απαιτείται διαφορετική μέθοδος αντιμετώπισης.

Μέτωπο

Η μέθοδος αντιμετώπισης που θα επιλέξουμε εξαρτάται από το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα. Συνήθως η ακμή στο μέτωπο είναι ήπια και εμφανίζεται όταν φράζουν οι τριχοσμηγματογόνοι αδένες, όμως συνεχίζουν να παράγουν έλαια κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Ο συστηματικός καθαρισμός και τα ρετινοειδή είναι ο ιδανικός συνδυασμός στην περίπτωση αυτή. Η λοσιόν καθαρισμού δεν πρέπει να είναι πολύ ισχυρή, καθώς το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί και η επιδερμίδα ερεθίζεται. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη λοσιόν καθαρισμού και τα ρετινοειδή ακόμη κι όταν φύγουν τα σπυράκια, προκειμένου να αποφύγουμε την επανεμφάνισή τους.

Μύτη

Στη μύτη υπάρχουν αρκετοί σμηγματογόνοι αδένες γι' αυτό και στο σημείο αυτό εκδηλώνονται συχνότερα φλεγμονές. Εάν η επιδερμίδα δεν είναι πολύ ευαίσθητη, επιτρέπεται η εφαρμογή ρετινοειδών δύο φορές τη μέρα. Δύο ακόμη αποτελεσματικά συστατικά είναι η δοξυκυκλίνη και η τετρακυκλίνη, τα οποία βρίσκονται σε αρκετά προϊόντα κατά της ακμής.

Πιγούνι

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σπυράκια εμφανίζονται στο σημείο αυτών λόγω των ορμονών ή μπορεί να έχουν κληρονομική βάση. Εάν τα σπυράκια δεν υποχωρούν με τον τακτικό καθαρισμό και τα ρετινοειδή, μπορεί να πρόκειται για περιστοματική δερματίτιδα, μια πάθηση που εμφανίζεται συνήθως στις γυναίκες.

Αυτιά

Δεν είναι σπάνιο το σπυράκι να εμφανιστεί ακόμη και μέσα στο αυτί. Η τοπική εφαρμογή ρετινοειδών είναι συνήθως αρκετή για να αντιμετωπιστούν τα εξανθήματα.

Πλάτη και στέρνο

Επειδή η επιφάνεια της επιδερμίδας στην πλάτη και το στέρνο είναι μεγαλύτερη, το πρόβλημα είναι συνήθως γενικευμένο και οι θεραπείες που εφαρμόζονται τοπικά μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικές. Οι λοσιόν με σαλικυλικό οξύ είναι μια καλή λύση στην περίπτωση αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Αόρατη ακμή: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε
Σπυράκια στην πλάτη: Απαλλαγείτε σε 5 βήματα
Σπυράκια: Ένα φυσικό προιόν της κουζίνας μας που τα... σκοτώνει