ΟΜΟΡΦΙΑ

Ανακάλυψαν το «διακόπτη του αδυνατίσματος» στον εγκέφαλο!

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell δείχνει πως το αδυνάτισμα δεν είναι μόνο ζήτημα σωστής διατροφής και γυμναστικής.

Ανακάλυψαν το «διακόπτη του αδυνατίσματος» στον εγκέφαλο!

Σημαντικό ρόλο στην απώλεια των περιττών κιλών παίζει ο ίδιος ο εγκέφαλός μας, καθώς μπορεί να δώσει εντολή για να μετατραπεί το «κακό» λευκό λίπος σε «καλό» καφέ λίπος.

Τα δύο αυτά είδη λίπους επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα μας. Το λευκό λίπος «απορροφά» τις θερμίδες και τις αποθηκεύει στο σώμα, ενώ το καφέ λίπος καταναλώνει θερμίδες παράγοντας παράλληλα θερμότητα.

Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν μια μικρή ποσότητα καφέ λίπους στο σώμα τους, όμως το λευκό λίπος συνήθως καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής λιπώδους μάζας.

Τα μωρά διαθέτουν πολύ καφέ λίπος ώστε να μην κρυώνουν και οι ενήλικες που έχουν περισσότερο καφέ λίπος στο σώμα τους καταφέρνουν με ευκολία να κρατήσουν χαμηλά το δείκτη της ζυγαριάς.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι μπορούμε να παράγουμε περισσότερο καφέ λίπος εάν το σώμα εκτίθεται τακτικά στο κρύο. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ παρουσιάζουν ποια είναι η μοριακή διεργασία που συμβαίνει στον εγκέφαλο και επιτρέπει τη μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ λίπος.

Η διεργασία αυτή καθορίζει πόση ενέργεια καταναλώνουμε και επομένως πόσα κιλά χάνουμε. Στο πλαίσιο δοκιμής σε ποντίκια, οι ερευνητές ενεργοποίησαν τεχνητά τη διαδικασία της μετατροπής και διαπίστωσαν ότι εμπόδισε τα πειραματόζωα να πάρουν πολύ βάρος ακόμη κι αν κατανάλωναν πολλά λιπαρά.

Το επόμενο βήμα θα είναι να εξετάσουν κατά πόσο μπορούν να επέμβουν στη διαδικασία αυτή ώστε να προληφθεί η αύξηση του βάρους και στον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης:

Τι να πίνετε μετά το σουβλάκι για να μην παχαίνετε!
Το φρούτο που δε σας αφήνει να παχύνετε!
Πού πηγαίνει το λίπος όταν αδυνατίζουμε