ΟΜΟΡΦΙΑ

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το botox

Το botox είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια για την αισθητική μείωση των ρυτίδων, των γραμμών και άλλων σημαδιών κυρίως στο πρόσωπο.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το botox

Το botox είναι η εμπορική ονομασία μιας τοξίνης που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Υπάρχουν επίσης και άλλες εμπορικές ονομασίες, όπως Dysport και Xeomin.

Πώς λειτουργεί το botox;

Το botox μπλοκάρει τα σήματα από τα νεύρα προς τους μυς. Ο μυς στον οποίο έχει γίνει η ένεση δεν μπορεί να συσπαστεί. Αυτό κάνει τις ρυτίδες να χαλαρώνουν και να μαλακώνουν. Το botox χρησιμοποιείται κυρίως σε γραμμές στο μέτωπο, γύρω από το μάτι και στα φρύδια. Οι ρυτίδες που προκαλούνται από τον ήλιο και τη βαρύτητα δεν ανταποκρίνονται στο botox.

Πώς γίνεται η διαδικασία ένεσης με botox;

Απαιτούνται μόλις λίγα λεπτά και δεν γίνεται αναισθησία. Το botox εγχέεται με μια λεπτή βελόνα σε συγκεκριμένους μύες με μόνο μικρές ενοχλήσεις. Χρειάζονται συνήθως τρεις έως επτά ημέρες για να φανούν πλήρως τα αποτελέσματα της επέμβασης και συνιστάται η αποχή από το αλκοόλ για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τη διαδικασία. Θα πρέπει επίσης να σταματήσετε να παίρνετε ασπιρίνη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα δύο εβδομάδες πριν από τη θεραπεία για να περιοριστεί το πρήξιμο.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα μιας επέμβασης botox;

Τα αποτελέσματα από το botox θα διαρκέσουν συνήθως τέσσερις έως έξι μήνες. Καθώς οι μυς επανέρχονται σταδιακά στη φυσιολογική τους λειτουργία, οι γραμμές και οι ρυτίδες αρχίζουν να επανεμφανίζονται. Οι γραμμές και οι ρυτίδες γίνονται σταδιακά ολοένα και λιγότερο εμφανείς με το πέρασμα του χρόνου και μετά από επαναληπτικές επεμβάσεις botox επειδή οι μυς "εκπαιδεύονται" για να είναι χαλαροί.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του botox;

Η πιο συχνή παρενέργεια είναι οι προσωρινοί μώλωπες. Επίσης υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν πονοκέφαλοι που θα σταματήσουν μετά από 1-2 ημέρες, αλλά αυτό είναι σχετικά σπάνιο.

Ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν botox;

Αν είστε έγκυος, θηλάζετε, ή έχετε μια νευρολογική ασθένεια δεν θα πρέπει να κάνετε botox. Σε κάθε περίπτωση πριν αποφασίσετε να κάνετε botox πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Διαβάστε επίσης:

Ένα έλαιο για όλα: Μαλλιά, δέρμα, αρθρίτιδα και δυσκοιλιότητα

Έρευνα: Πόσο ανησυχούν άντρες και γυναίκες για την εξωτερική τους εμφάνιση

Έγχρωμοι φακοί επαφής: Τι πρέπει να ξέρετε πριν τους επιλέξετε

Ψαλίδα στα μαλλιά: Δείτε πώς θα την αποφύγετε