ΟΜΟΡΦΙΑ

Πέντε μύθοι και αλήθειες για το πεσμένο στήθος

Το στήθος σε μια γυναίκα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της εξωτερικής της εμφάνισης και, αναμφισβήτητα, βασική αιτία για την ψυχολογική της διάθεση.

Πέντε μύθοι και αλήθειες για το πεσμένο στήθος

Έχει αποδειχτεί ότι οι γυναίκες που νιώθουν καλά για το στήθος τους είναι πιο εξωστρεφείς και δυναμικές, ενώ εκείνες που έχουν ανασφάλεια για την εικόνα του στήθους τους είναι πιο εσωστρεφείς.

Το μεγάλο ενδιαφέρον τόσο των ίδιων των γυναικών, όσο και των αντρών (...) για το γυναικείο στήθος, έχει αποτελέσει πηγή πολλών "μύθων" γύρω από το τι είναι αυτό που το κάνει να "πέφτει" και να "κρεμάει".

Δείτε τι ακριβώς ισχύει σε κάθε έναν από αυτούς τους μύθους:

Το γυναικείο στήθος "πέφτει" με την πάροδο των χρόνων

ΑΛΗΘΕΙΑ. Αυτό οφείλεται στο τέντωμα των "συνδέσμων του Cooper", του συνδετικού ιστού στο στήθος που βοηθάει να παραμένει "στητό". Όπως όλοι οι ιστοί στο σώμα, έτσι και αυτοί στο στήθος αποτελούνται από κολλαγόνο και ελαστίνη, τα οποία μειώνονται όσο γερνάτε. Επιπλέον, καθώς περνάτε από την εμμηνόπαυση, ο πυκνός αδενικός ιστός αντικαθίσταται από λίπος.

Αν φοράτε σουτιέν, το στήθος σας δεν θα "πέσει" όσο μεγαλώνετε

ΛΑΘΟΣ. Τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει το γυναικείο στήθος από το να "πέσει" όσο μεγαλώνει η γυναίκα. Ένα σουτιέν θα κρατήσει ψηλά το στήθος και θα του προσδώσει καλύτερο σχήμα και εμφάνιση, αλλά αυτό δεν μπορεί να περιορίσει την περαιτέρω χαλάρωση, η οποία προκαλείται από την ηλικία και τη βαρύτητα. Μάλιστα, έρευνα στη Γαλλία που έγινε μόλις πέρυσι, έδειξε ότι το σουτιέν αυξάνει τη χαλάρωση, αποδυναμώνοντας τους μυς και τον ιστό που στηρίζει τον μαστό. Η μόνη εξαίρεση είναι η χρήση αθλητικού σουτιέν όταν ασκείστε. Αυτό είνα απαραίτητο καθώς παρέχει σημαντική υποστήριξη στο τρέξιμο και τις αερόβιες ασκήσεις που κάνουν τους μαστούς να "ανεβοκατεβαίνουν" βίαια και που -με την πάροδο του χρόνου- μπορεί να προκαλέσουν το σπάσιμο του συνδετικού ιστού.

Οι κατάλληλες ασκήσεις θα κρατήσουν το στήθος στητό για πάντα

ΛΑΘΟΣ. Ισχύει ό,τι και στην προηγούμενη περίπτωση. Τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει το γυναικείο στήθος από το να "πέσει" όσο μεγαλώνει η γυναίκα. Το στήθος αποτελείται κυρίως από λίπος και όχι από μυς. Σίγουρα οι γυμνασμένοι μυς γενικότερα στην περιοχή του στήθους το κάνουν να έχει πολύ καλύτερη εμφάνιση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά στο τέλος η βαρύτητα πάντα θα... νικήσει.

Ο θηλασμός προκαλεί το "πεσμένο" στήθος

ΛΑΘΟΣ. Έρευνα του 2008 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Aesthetic Surgery Journal έδειξε ότι ο θηλασμός δεν είναι παράγοντας κινδύνου για την πτώση του στήθους. Ο πραγματικός "ένοχος" είναι η ίδια η εγκυμοσύνη. Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνει τους συνδέσμους στο στήθος να τεντώσουν πολύ, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε πιο πεσμένο στήθος. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τη χαλάρωση, μπορείτε να την ελαχιστοποιήσετε, διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος για τα δεδομένα της εγκυμοσύνης σας.

Το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο επηρεάζουν την εμφάνιση του στήθους

ΑΛΗΘΕΙΑ. Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το πεσμένο στήθος στη γυναίκα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλη συνήθεια στον τρόπο ζωής σας που προκαλεί τη διάσπαση του κολλαγόνου στο δέρμα σας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για παράδειγμα με την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και με την κακή διατροφή.

Διαβάστε επίσης:

Ερυθρότητα μαστού: Για ποιες παθήσεις προειδοποιεί

Έκανε «αποχαιρετιστήριο πάρτι» για το στήθος της πριν τη διπλή μαστεκτομή (εικόνες, βίντεο)

Τι μπορείτε να κάνετε για πιο στητό στήθος (εικόνες)

Πώς γίνεται σωστά η αυτοεξέταση για καρκίνο του μαστού (vid)