ΥΓΕΙΑ

Ερυθρότητα μαστού: Για ποιες παθήσεις προειδοποιεί

Η ερυθρότητα του μαστού είναι σοβαρό σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείται. Αποτελεί σημάδι φλεγμονής και συχνά συνοδεύεται με πόνο, φαγούρα και τοπικό πρήξιμο.

Ερυθρότητα μαστού: Για ποιες παθήσεις προειδοποιεί

Οι κυριότερες παθήσεις που συνδέονται με την ερυθρότητα του μαστού, είναι:

Μαστίτιδα

Είναι λοίμωξη του μαστού που εκδηλώνεται με ερυθρότητα, πόνο, πρήξιμο και θερμότητα στο στήθος. Πιο συχνά πλήττει τις γυναίκες που θηλάζουν (μαστίτιδα θηλασμού), αλλά μπορεί να παρουσιασθεί και σε περιπτώσεις εκτός θηλασμού.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:
-Διόγκωση του πάσχοντος μαστού.
-Ερυθρότητα του δέρματος, συχνά σε μια σφηνοειδή μορφή.
-Πόνος και αίσθημα καύσους στο μαστό, συνεχώς ή κατά το θηλασμό.
-Πυρετός >38.3 βαθμούς C.
-Γενική δυσφορία ή όψη πάσχοντος.

Η θεραπεία της μαστίτιδας περιλαμβάνει αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη. Η συνολική θεραπεία συνήθως απαιτεί 10-14 ημέρες. Αν δεν υποχωρήσει μετά τη λήψη των αντιβιοτικών, χρειάζεται επανεξέταση, προκειμένου ν' αποκλεισθεί μία σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού, ο φλεγμονώδης καρκίνος. Ο καρκίνος αυτός μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα και οίδημα και θα μπορούσε αρχικά να εκληφθεί σαν μαστίτιδα.

Δερματίτιδα

Η δερματίτιδα του μαστού παρουσιάζεται υπό μορφή εξανθήματος, το οποίο μπορεί να εμφανισθεί και σε ολόκληρο το σώμα. Τα βασικά αίτια είναι η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), η δερματική μυκητίαση (ειδικά κάτω από το στήθος), κνίδωση και αγγειοοίδημα, ψωρίαση, ψώρα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού

O φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού θεωρείται ένας τοπικά προχωρημένος καρκίνος πολύ επιθετικός και με όχι τόσο καλή πρόγνωση. Δημιουργεί απόφραξη των λεμφαγγείων, ενώ το δέρμα του μαστού γίνεται κόκκινο, ζεστό και πολλές φορές παίρνει την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πορτοκαλιού».

Απόστημα μαστού

Είναι το αποτέλεσμα μιας παραμελημένης μαστίτιδας ή μιας έντονης φλεγμονής που δεν ανταποκρίθηκε στη θεραπεία. Το αποτέλεσμα είναι η συλλογή πύου στο μαστό, έντονος πόνος, ερυθρότητα ή και νέκρωση του υπερκείμενου δέρματος με πυρετό. Η αντιμετώπιση είναι σχεδόν πάντα χειρουργική και γίνεται παροχέτευση του πύου στο χειρουργείο, με γενική νάρκωση.

Πορεκτασία

Είναι η διαστολή ενός ή περισσοτέρων γαλακτοφόρων πόρων, με πάχυνση του τοιχώματός τους και παραγωγή ενός παχύρευστου και κολώδους υγρού. Αυτό παράγεται γύρω από τη θηλή, αποφράσσοντας τον πόρο με δημιουργία τοπικής φλεγμονής (periductal mastitis). Παρουσιάζεται επίσης ερυθρότητα, σκλήρυνση και έντονος πόνος.

Τα αίτια της πορεκτασίας δεν είναι σαφή. Ενοχοποιείται κυρίως η υποστροφή του μαστού από αδενικό σε λιπώδη ιστό (γι΄αυτό και εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 40 και 50 ετών). Πολλές φορές η θεραπεία είναι αυτόματη, ενώ άλλες φορές χρειάζεται αντιβίωση ή και χειρουργική αντιμετώπιση.

Νόσος του Paget του μαστού

Πρόκειται για σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού. Εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 50 και σπάνια περιορίζεται μόνο στη θηλή. Η θηλή είναι κόκκινη ή εκζεματώδης. Μπορεί εύκολα να μπερδευτεί με μία καλοήθη φλεγμονή του μαστού.

Οποιαδήποτε μεταβολή στο μαστό πρέπει να είναι αιτία άμεσης επίσκεψης στον ειδικό, προκειμένου να γίνει σωστή εκτίμηση και να υπάρχει άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση.

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορεί να «κρύβει» ο πόνος στο γυναικείο στήθος

Καρκίνος του μαστού: Έστω και μικρή απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο θανάτου