ΟΜΟΡΦΙΑ

Έκζεμα: Η ποιότητα του νερού επηρεάζει τη συχνότητα των κρίσεων

Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά ο ταχυδρομικός σας κώδικας αποτελεί «δείκτη» για τη μελλοντική πορεία της υγείας σας!

Έκζεμα: Η ποιότητα του νερού επηρεάζει τη συχνότητα των κρίσεων

Η ηχορύπανση, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και η πυκνοκατοίκηση συνδέονται με τα αυξημένα επίπεδα έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και καπνούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας και καρκίνου.

Ωστόσο, η περιοχή στην οποία διαμένουμε και κατ' επέκταση η ποιότητα του νερού στην περιοχή αυτή παίζουν καθοριστικό ρόλο και στην υγεία της επιδερμίδας μας.

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από βρετανική εταιρία προϊόντων περιποίησης του δέρματος καταδεικνύει πως η ποιότητα του νερού σε μια συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος.

Οι ερευνητές μελέτησαν 24.000 παραγγελίες για προϊόντα κατά του εκζέματος σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και συσχέτισαν τον όγκο των παραγγελιών με την ποιότητα του νερού στην περιοχή αυτή.

Οι αναλύσεις κατέδειξαν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του σκληρού νερού και της αναζήτησης θεραπευτικών προϊόντων ενάντια στο έκζεμα.

Σκληρό ονομάζουμε το νερό με μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα, αποτέλεσμα της διύλισης του νερού μέσα από αποθέματα ασβεστίου και μαγνησίου. Το σκληρό νερό δε θεωρείται κίνδυνος για την υγεία μας, όμως οι δερματολόγοι το αναγνωρίζουν ως βασικό παράγοντα που επιδεινώνει τις κρίσεις εκζέματος.

Το δέρμα πρέπει να παραμένει ενυδατωμένο για να είναι απαλό και υγιές. Τα άτομα που εκδηλώνουν έκζεμα συνήθως δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες από τα απαραίτητα έλαια που χρειάζεται το δέρμα για να παραμείνει ενυδατωμένο. Παράλληλα, όμως, ορισμένες χημικές ουσίες επιδεινώνουν το πρόβλημα, επειδή απομακρύνουν από την επιδερμίδα ακόμη και τις λιγοστές ποσότητες ελαίων που παράγει φυσικά ο οργανισμός. Μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, για παράδειγμα, στερούν την απαραίτητη ενυδάτωση από το δέρμα μας.

Σχετικά άρθρα:

Τα αεροδρόμια προκαλούν... καρδιοπάθειες
Η γειτονιά που μένουμε μπορεί να μας κάνει... παρανοϊκούς!
Δείτε αν κινδυνεύετε από έμφραγμα ανάλογα με τους... γείτονες που έχετε!