ΟΜΟΡΦΙΑ

Γιατί το σαμπουάν καθαρίζει τα μαλλιά (βίντεο)

Είναι ένα προϊόν που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Διατίθεται σε δεκάδες διαφορετικά είδη, αναλόγως αν απευθύνεται σε άντρες ή σε γυναίκες, αν πρέπει να εφαρμόζεται σε ξηρά, λιπαρά ή βαμμένα μαλλιά ή αν καταπολεμά την πιτυρίδα, την τριχόπτωση ή την ξηροδερμία.

Γιατί το σαμπουάν καθαρίζει τα μαλλιά (βίντεο)

Συνηθίζουμε να επιλέγουμε αβίαστα ένα σαμπουάν που ταιριάζει στο δικό μας τύπο μαλλιών, σκεφτήκατε όμως ποτέ γιατί το συγκεκριμένο προϊόν απαλλάσσει τα μαλλιά από υπολείμματα και τρέφει την τρίχα;

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα μάθετε την απάντηση στο ερώτημα αυτό αλλά και συναρπαστικά δεδομένα για την ιστορία και την εξέλιξη του σαμπουάν.

{youtube}ovaKu1EsbnA{/youtube}

Όπως εξηγεί ο αφηγητής, το σαμπουάν περιέχει επιφανειοδραστικούς παράγοντες, δηλαδή χημικές ουσίες που μειώνουν την επιφανειακή τάση του νερού. Αυτό σημαίνει ότι το νερό δεν μπορεί να ενωθεί με έλαια και υπολείμματα που βρίσκονται στην επιδερμίδα του κρανίου και την τρίχα. Έτσι, τα έλαια και τα υπολείμματα απομακρύνονται με ευκολία μαζί με τον αφρό του σαμπουάν όταν ξεβγάζουμε τα μαλλιά.

Αρκετά από τα σαμπουάν που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν σιλικόνη. Πολυμερή όπως η σιλικόνη παρέχουν ένα προστατευτικό κάλυμμα στην τρίχα ώστε να παραμένει λεία και ενυδατωμένη. Σαμπουάν για περισσότερο όγκο, για έξτρα λάμψη ή για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία περιέχουν διαφορετικά πολυμερή που εξυπηρετούν τον αντίστοιχο σκοπό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δράση του σαμπουάν εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του νερού με το οποίο λουζόμαστε, καθώς οι επιφανειοδραστικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν διαφορετικά με το μαλακό και διαφορετικά με το σκληρό νερό.

Διαβάστε επίσης:

Βρείτε τι φταίει για τα ξηρά μαλλιά σας
Λούζεστε σωστά; Μη βιαστείτε να απαντήσετε πριν διαβάσετε το σωστό τρόπο
Λιπαρά και ξηρά μαλλιά: Κάθε πότε πρέπει να λούζεστε