ΟΜΟΡΦΙΑ

Αδυνατίστε με ηλιοθεραπεία!

Αδυνατίστε με ηλιοθεραπεία!

H μέτρια έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες βοηθά στην απελευθέρωση χημικών ουσιών, οι οποίες επιβραδύνουν την παχυσαρκία και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από τη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με τους οποίους το νιτρικό οξείδιο, το οποίο απελευθερώνεται από το δέρμα μετά από την έκθεση στο ηλιακό φως, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.

«Έρευνες σαν κι αυτή μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς ο Ήλιος μπορεί να μας κάνει καλό. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι η μοναδική ασθένεια που μπορεί να μας σκοτώσει και ίσως θα έπρεπε να διατηρούμε μια ισορροπία σε ό,τι έχει να κάνει με την έκθεσή μας στον Ήλιο» εξήγησε ο καθηγητής Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Dr Richard Weller.

Μετά από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, ο ίδιος και η ομάδα του έδειξαν, ότι η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες επιβράδυναν την πρόσληψη βάρους. Επιπλέον, τα ποντίκια εμφάνισαν λιγότερα σημάδια που σχετίζονται με το διαβήτη τύπου 2, όπως τα ασυνήθιστα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι ευεργετικές επιδράσεις από τη θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία σχετίζονται με το νιτρικό οξείδιο, το οποίο απελευθερώνεται στο δέρμα μετά την έκθεση στο ηλιακό φως.

Η ουσία αυτή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πέψη και η επεξεργασία των τροφών και της ζάχαρης, αποτρέποντας δυνητικά την εμφάνιση ασθενειών, όπως ο διαβήτης.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetes. Σε αυτά οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι τα ευρήματα βασίζονται σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δε βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή και στους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ως προς το αν η έκθεση στις ακτίνες του ήλιου έχει την ίδια επίδραση στην πρόσληψη (ή μη) βάρους και στην εμφάνιση διαβήτη και στους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

Επτά τροφές για αδυνάτισμα εξπρές!

Ιδανικές μερίδες φαγητού – Οπτικός οδηγός