ΟΜΟΡΦΙΑ

Ηλιακό έγκαυμα: Πώς θα απαλλαγείτε από τον πόνο και το κοκκίνισμα

Το ηλιακό έγκαυμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος. Είναι όμως και εξαιρετικά ενοχλητικό, καθώς το δέρμα κοκκινίζει έντονα και πονά.

Ηλιακό έγκαυμα: Πώς θα απαλλαγείτε από τον πόνο και το κοκκίνισμα

Δείτε ποιες είναι οι στρατηγικές που πρέπει να εφαρμόσετε για να υποχωρήσουν πιο γρήγορα τα συμπτώματα του εγκαύματος.

- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο

Αμέσως μόλις το δέρμα αρχίσει να παίρνει ροζ απόχρωση, το αισθάνεστε πιο ζεστό και σφιχτό και ελαφρώς πρησμένο, αναζητήστε άμεσα σκιά. Η ζημιά έχει ήδη ξεκινήσει και η εφαρμογή μίας ακόμη στρώσης αντηλιακού δεν πρόκειται να προστατεύσει από περαιτέρω βλάβες του δέρματος.

- Δροσίστε το δέρμα

Η ζέστη ενεργοποιεί τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, με αποτέλεσμα το οίδημα, τον πόνο και το κοκκίνισμα του δέρματος. Επίσης, καταστρέφει τα μελανοκύτταρα, τα οποία δίνουν στο δέρμα το χαρακτηριστικό χρώμα του, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται κατά τόπους κηλίδες με διαφορετική απόχρωση. Δροσίζοντας το δέρμα υποχωρεί η φλεγμονώδης αντίδραση, μειώνονται οι βλάβες και προλαμβάνεται ο σχηματισμός ουλών στο δέρμα. Γεμίστε τη μπανιέρα με δροσερό νερό και μείνετε μέσα για 20 λεπτά. Αποφύγετε το σαπούνι –προτιμήστε να προσθέσετε στο νερό ένα φλιτζάνι βρώμη, καθώς τα φυσικά συστατικά της καταπραΰνουν και θρέφουν το δέρμα.

- Βάλτε κομπρέσες με πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες απελευθερώνονται στο δέρμα λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Βουτήξτε 4-5 φακελάκια πράσινο τσάι σε ένα μπολ με βραστό νερό και αφήστε τα για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το τσάι στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου και μετά απλώστε κομπρέσες στο ταλαιπωρημένο δέρμα.

- Ενυδατώστε επαρκώς το δέρμα

Όταν το δέρμα έχει καεί από τον ήλιο, είναι εμφανώς αφυδατωμένο. Η ενυδάτωση ξεκινά από μέσα, οπότε θα πρέπει αρχικά να πίνετε πολύ νερό και να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν που ταιριάζει στο δικό σας τύπο δέρματος για πιο ολοκληρωμένη περιποίηση. Φροντίστε το προϊόν που θα επιλέξετε να μην περιέχει τεχνητά αρώματα που ερεθίζουν το δέρμα. Συστατικά που θα πρέπει να αναζητήστε είναι η γλυκερίνη, το χαμομήλι και η αλόη.

Διαβάστε επίσης:

Δέρμα που ξεφλουδίζει: Πώς θα το ανακουφίσετε
Τα καλύτερα γιατροσόφια για το ηλιακό έγκαυμα
Καήκατε από τον ήλιο; Δείτε τι πρέπει να κάνετε