ΟΜΟΡΦΙΑ

Τρίχες στο πηγούνι: Πότε είναι ένδειξη ορμονικού προβλήματος

Σχεδόν ολόκληρο το σώμα μας είναι καλυμμένο με χνούδι, το οποίο βέβαια δεν φαίνεται εκτός κι αν κοιτάξουμε το δέρμα από πολύ κοντά.

Τρίχες στο πηγούνι: Πότε είναι ένδειξη ορμονικού προβλήματος

Τι σημαίνει όμως εάν στο πηγούνι αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους πιο μακριές σκούρες τρίχες; Πότε η τριχοφυΐα του προσώπου θεωρείται φυσιολογική και πότε είναι ένδειξη ορμονικού προβλήματος;

Η ηλικία, η εθνικότητα και ευρύ φάσμα άλλων παραγόντων καθορίζουν τι είναι φυσιολογικό και τι όχι από κλινικής πλευράς. Για παράδειγμα, μετά την εφηβεία και μετά την εμμηνόπαυση είναι σύνηθες να παρατηρείται μεγαλύτερη ανάπτυξη της τριχοφυΐας. Παράλληλα, η αυξημένη τριχοφυΐα του προσώπου έχει και βάση κληρονομική, οπότε εάν όλα τα μέλη της οικογένειας εμφανίζουν στο πρόσωπο τρίχες, τότε η ένδειξη δεν θεωρείται ανησυχητική.

Αφορμή για μια επίσκεψη στο γιατρό θα πρέπει να είναι οι αλλαγές στην όψη των τριχών, εάν για παράδειγμα γίνουν ξαφνικά πιο χοντρές, εμφανίζονται στο πηγούνι περισσότερες τρίχες στο ίδιο σημείο ή εάν εμφανιστούν τρίχες στο στέρνο ή τους μηρούς. Ιδιαίτερα εάν αυτές οι ενδείξεις συνοδεύονται από κρίσεις ακμής και/ή ακανόνιστη περίοδο, πιθανότατα υποδεικνύουν το λεγόμενο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια συχνή γυναικολογική διαταραχή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Εάν δεν εμφανίζονται άλλα ανησυχητικά συμπτώματα πέραν της τριχοφυΐας και κανένα άλλο μέλος οικογένειας δεν αντιμετωπίζει αντίστοιχη αισθητική ενόχληση, καλό είναι και στην περίπτωση αυτή να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, καθώς μπορεί να υποβόσκει κάποια ήπια ορμονική μεταβολή ή να ευθύνεται κάποιο φάρμακο που παίρνετε τώρα τελευταία.

Διαβάστε επίσης:

Πολυκυστικές ωοθήκες: Συμπτώματα και μέθοδοι αντιμετώπισης
Χνούδι στο πηγούνι: Πώς θα απαλλαγείς