ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσάι δυόσμου: 3 σημαντικά οφέλη υγείας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μεταξύ άλλων, βοηθάει στην εξισορρόπηση των ορμονών και στη χαλάρωση των δύσκαμπτων αρθρώσεων.

Τσάι δυόσμου: 3 σημαντικά οφέλη υγείας
Bigstock

Το κάθε είδος τσαγιού προσφέρει ξεχωριστά οφέλη για την υγεία και το τσάι δυόσμου συνοδεύεται με μερικά πολύ σημαντικά.

“Το καλύτερο με το τσάι γενικότερα είναι ότι είναι προσιτό, άμεσα διαθέσιμο και εύκολο στην παρασκευή του. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να απολαύσει τα οφέλη του τσαγιού δυόσμου”, λέει η διαιτολόγος και συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δρ. Natalie Romito.

Ο δυόσμος ανήκει στην οικογένεια των φυτών μέντας. Οι συμπυκνωμένες μορφές διαφορετικών ειδών μέντας μπορεί να προσφέρουν παρόμοια οφέλη για την υγεία. Όμως τα φύλλα του δυόσμου έχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία που κάνουν το τσάι αυτό να ξεχωρίζει.

Σε τι κάνει καλό το τσάι δυόσμου

Το τσάι δυόσμου στην φυσική του μορφή δεν περιέχει ούτε ζάχαρη, ούτε καφεΐνη. Μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι και παρέχει μια υγιεινή, γευστική εναλλακτική λύση στο νερό.

Ο φρέσκος δυόσμος περιέχει βιταμίνες και ζωτικά θρεπτικά συστατικά, αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες. Θα ήταν δύσκολο να λάβετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μόνο από το τσάι δυόσμου. Αλλά περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που οφείλονται στις ελεύθερες ρίζες.

Το τσάι δυόσμου είναι μια εξαιρετική πηγή:

  • Φλαβονοειδών, όπως φλαβανόνες και φλαβόνες, που διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • Ροσμαρινικού οξέος, μιας ένωσης που παρέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη

“Το μαύρο τσάι είναι γνωστό ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αλλά αν δεν σας αρέσει η γεύση του μαύρου τσαγιού, το τσάι δυόσμου είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση και έχει συγκρίσιμο αριθμό αντιοξειδωτικών. Όλα τα τσάγια βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων”, λέει η δρ. Romito.

Πώς το τσάι δυόσμου μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας

Οι ειδικοί δεν έχουν μελετήσει τα οφέλη του τσαγιού δυόσμου τόσο ευρέως, όσο τα οφέλη για την υγεία άλλων τύπων τσαγιού. Ωστόσο, η έρευνα που σχετίζεται με ορισμένες συγκεκριμένες παθήσεις υγείας είναι πολλά υποσχόμενη.

Για να κερδίσετε τα οφέλη του τσαγιού δυόσμου, η δρ. Romito λέει ότι είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στην ποσότητα του τσαγιού που απαιτείται για να έχετε αυτό το όφελος:

“Πολλές από τις μελέτες για το τσάι δυόσμου χρησιμοποιούσαν 5 γραμμάρια τσαγιού την ημέρα, που ισοδυναμούν με τρία ή τέσσερα τυπικά φακελάκια τσαγιού. Μετρήστε το τσάι με σκέτα φύλλα σε γραμμάρια χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά τροφίμων”.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει το τσάι δυόσμου;

1. Βελτιώνει την ορμονική ανισορροπία που σχετίζεται με το PCOS

Εκατομμύρια γυναίκες ζουν με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή ορμονική ανισορροπία. Οι γυναίκες με PCOS συνήθως έχουν:

  • Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, μια ομάδα ανδρικών ορμονών του φύλου που περιλαμβάνει τεστοστερόνη
  • Χαμηλά επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), των ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη σεξουαλική λειτουργία

“Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι δυόσμου βοηθά να επανέλθουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στο φυσιολογικό εύρος, κάτι που βελτιώνει ορισμένα από τα συμπτώματα του PCOS”, λέει η δρ. Romita.

Σε μια μελέτη, γυναίκες με PCOS έπιναν τσάι δυόσμου δύο φορές την ημέρα. Μετά από έναν μήνα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και υψηλότερα επίπεδα LH και FSH σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν τσάι εικονικού φαρμάκου.

Αλλά μπορεί να δείτε αποτελέσματα νωρίτερα από αυτό. Σε μια άλλη μελέτη, άτομα με ορμονικές ανισορροπίες είδαν βελτίωση μετά από μόλις πέντε ημέρες κατανάλωσης τσαγιού δυόσμου.

"Το όφελος πιθανότατα εξαρτάται από το πόσο εκτός ορίων είναι οι αριθμοί σας. Αν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας είναι λίγο υψηλά, το τσάι μπορεί να είναι αρκετό. Εάν είναι πολύ υψηλά, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον φαρμακευτική αγωγή για να δείτε βελτίωση”, λέει η δρ. Romito.

Spearmint-dyosmos

2. Βοηθά στην υπερβολική τριχοφυΐα

Μερικές γυναίκες εμφανίζουν υπερβολική τριχοφυΐα (υπερτρίχωση). Οι σκούρες, χοντρές τρίχες συνήθως αναπτύσσονται στο πρόσωπο, στο στήθος και στο στομάχι τους.

Περίπου 5-10% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία εμφανίζουν υπερτρίχωση. Μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων και σύμπτωμα άλλων καταστάσεων. Αλλά οι μισές από αυτές έχουν επίσης περίσσεια ανδρικών ορμονών. Οι επιπλέον ορμόνες υπερδιεγείρουν τους θύλακες των τριχών.

“Ένα από τα συμπτώματα του PCOS και της ορμονικής ανισορροπίας μπορεί να είναι η υπερβολική τριχοφυΐα. Αλλά αυτό το σύμπτωμα μειώνεται, έως και εξαφανίζεται, όταν μειώνετε το επίπεδο τεστοστερόνης”, είπε η ίδια.

Το τσάι δυόσμου μπορεί να βοηθήσει. Στην ίδια μελέτη που διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού δυόσμου μειώνει την τεστοστερόνη, οι συμμετέχουσες ανέφεραν επίσης μειωμένη τριχοφυία.

3. Βελτιώνει την ακαμψία των αρθρώσεων

Ένα από τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού δυόσμου, το ροσμαρινικό οξύ, παρέχει ισχυρά οφέλη για τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα που έπιναν τσάι δυόσμου με φυσικά υψηλό επίπεδο ροσμαρινικού οξέος μείωσαν σημαντικά τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Αλλά οι αρθρώσεις σας θα ωφεληθούν ακόμα κι αν δεν έχετε πρόσβαση σε τσάι με υψηλή περιεκτικότητα σε ροσμαρινικό οξύ. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έπιναν τσάι δυόσμου που αγόρασαν στο τοπικό σούπερ μάρκετ επίσης διαπίστωσαν ότι η ακαμψία των αρθρώσεων τους βελτιώθηκε σημαντικά.

Είναι καλό να πίνετε τσάι δυόσμου κάθε μέρα;

Οι ειδικοί βρίσκουν ελάχιστους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση τσαγιού δυόσμου. Για τους περισσότερους είναι εντάξει να πίνουν πολλά φλιτζάνια καθημερινά.

Αλλά μερικοί θα πρέπει να προσέχουν πόσο τσάι δυόσμου πίνουν. Τα παιδιά και οι έγκυες πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Η δρ. Romito προτείνει επίσης να περιορίσετε ή να αποφύγετε το τσάι δυόσμου εάν έχετε:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Προβλήματα νεφρικής λειτουργίας
  • Προβλήματα ηπατικής λειτουργίας

“Το τσάι δυόσμου μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις καταστάσεις εάν το πίνετε πολύ ή το πίνετε πολύ συχνά. Αλλά αν σας αρέσει, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είναι ασφαλές να το παίρνετε περιστασιακά σε μικρές ποσότητες. Συχνά όλα έχουν να κάνουν με τη δόση”, προειδοποιεί η δρ. Romita.

Πηγή: clevelandclinic.org