ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμπληρώματα διατροφής που πρέπει να μην παίρνετε ταυτόχρονα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πολλοί παίρνουν συμπληρώματα για να βοηθηθούν με καταστάσεις υγείας ή για μεγαλύτερη ευεξία.

Συμπληρώματα διατροφής που πρέπει να μην παίρνετε ταυτόχρονα
Bigstock

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα βότανα και τα προβιοτικά είναι όλα τα είδη συμπληρωμάτων που μπορούν να βοηθήσουν την υγεία. Μπορείτε ακόμη και να πάρετε έναν συνδυασμό συμπληρωμάτων.

Αλλά υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί που δεν πρέπει να γίνονται ποτέ. Τα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με φάρμακα που μπορεί να παίρνετε. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές αλληλεπιδράσεις των συμπληρωμάτων.

Συνδυασμοί συμπληρωμάτων διατροφής που πρέπει να αποφεύγετε

Τα συμπληρώματα μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί επίσης να έχουν και κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα, μερικές φορές τα συστατικά σε ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να αλλάξουν τα αποτελέσματα εργαστηριακών σας εξετάσεων ή να έχουν αρνητικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από την λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να αυξηθούν εάν λάβετε περισσότερα από ένα.

Ακολουθούν μερικοί συνδυασμοί συμπληρωμάτων για τους οποίους θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με έναν γιατρό.

Μαγνήσιο και ασβέστιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται σε εκατοντάδες διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των μυών και των νεύρων, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως. Διατίθεται επίσης σε διάφορες μορφές συμπληρωμάτων.

Το χαμηλό επίπεδο μαγνησίου έχει συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και οστεοπόρωση. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα μαγνησίου είναι σπάνια, αλλά είναι πιο πιθανό σε άτομα:

  • με αλκοολισμό
  • με γαστρεντερική νόσο ή χειρουργική επέμβαση που εμποδίζει το σώμα από το να απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά
  • με διαβήτη τύπου 2
  • προχωρημένης ηλικίας

Το ασβέστιο είναι ένα άλλο μεταλλικό στοιχείο σημαντικό για την υγεία των οστών. Μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Κάποιοι χρειάζονται συμπλήρωμα ασβεστίου, εάν δεν λαμβάνουν αρκετό μέσω της διατροφής. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αντοχή των οστών και οστεοπόρωση.

Η λήψη και των δύο συμπληρωμάτων μαζί μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση μαγνησίου εάν λαμβάνετε πολύ υψηλές δόσεις ασβεστίου (2600 mg ημερησίως). Συνιστάται στα άτομα υψηλού κινδύνου για ανεπάρκεια μαγνησίου που λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου να λαμβάνουν το ασβέστιο πριν τον ύπνο αντί κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η λήψη του συμπληρώματος ασβεστίου κατά τη διάρκεια ενός γεύματος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ποσότητα μαγνησίου που λαμβάνεται από τη διατροφή.

symplhromata-vitamins-vitamines

Βιταμίνη C και χαλκός

Η βιταμίνη C βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που συμβάλλει στην επούλωση των πληγών και την σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Πολλοί λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C για διάφορους λόγους, όπως για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, για την μείωση του πόνου μετά από χειρουργική επέμβαση ή για την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ο χαλκός εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας και βοηθά στη δημιουργία του συνδετικού ιστού, ο οποίος δίνει δομή στο σώμα. Τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να λαμβάνουν συμπληρώματα χαλκού, καθώς έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αλλαγή των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο για αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Το συμπλήρωμα χαλκού χρησιμοποιείται επίσης στη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς έχει παρατηρηθεί ανεπάρκεια χαλκού μεταξύ αυτών που πάσχουν από την πάθηση.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η λήψη υψηλών ποσοτήτων βιταμίνης C (πάνω από 1.500 mg) μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του χαλκού. Το εύρημα βασίστηκε σε έρευνα που ολοκληρώθηκε μεταξύ νεαρών ανδρών και είναι πιθανό ότι επηρεάζει μόνο άτομα των οποίων η πρόσληψη χαλκού είναι χαμηλή.

Σίδηρος και πράσινο τσάι

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς. Τα συμπληρώματα σιδήρου συνιστώνται συνήθως σε άτομα που έχουν σιδηροπενική αναιμία, καρκίνο και ορισμένες γαστρεντερικές διαταραχές, καθώς και σε έγκυες.

Το πράσινο τσάι έχει γίνει δημοφιλές τόσο ως ρόφημα, όσο και ως εκχύλισμα. Βοηθάει στη βελτίωση της πνευματικής εγρήγορσης, στην ανακούφιση των πεπτικών συμπτωμάτων και των πονοκεφάλων και στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Η λήψη πράσινου τσαγιού ταυτόχρονα με συμπλήρωμα σιδήρου μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του μετάλλου. Αν και το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι σημαντικό για τους περισσότερους ανθρώπους, εάν παίρνετε και τα δύο, πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Πηγή: health.com