ΟΜΟΡΦΙΑ

Τα κριτήρια για να επιλέξετε σωστά δερματολόγο και αισθητικό

Η ιατρική ειδικότητα, η εξειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και η άδεια λειτουργίας ενός χώρου θα πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο για όσους επιλέγουν κάποιον ειδικό για θεραπεία αισθητικής ιατρικής.

Τα κριτήρια για να επιλέξετε σωστά δερματολόγο και αισθητικό

Αυτό τονίζουν οι Έλληνες δερματολόγοι με αφορμή την είδηση για κέντρο ομορφιάς-ευεξίας που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα χωρίς σχετική άδεια λειτουργίας, αλλά και τον πρόσφατο θάνατο της 28χρονης Βραζιλιάνας καλλονής Ρακέλ Σάντος. Η τελευταία πέθανε εξαιτίας επιπλοκών μετά από ενέσεις υλικού αγνώστου προέλευσης για την εξαφάνιση των ρυτίδων.

«Οι θάνατοι από τέτοιου είδους θεραπείες μπορεί να είναι εξαιρετικά σπάνιοι, αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», τονίζει η Δρ Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος και γενική γραμματέας της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων και προσθέτει:

«Αρκετές φορές, και στην χώρα μας, παρά την ενημέρωση που υπάρχει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξαπατώνται από μη ειδικούς. Για το λόγο αυτό, η ιατρική ειδικότητα, αλλά και η εξειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα, θα πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο για όσους επιλέγουν κάποιον ειδικό για θεραπεία αισθητικής ιατρικής.»

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (2015), στοιχεία της οποίας ισχύουν σε μεγάλο βαθμό και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, το πρώτο κριτήριο επιλογής του ειδικού αυτών που κάνουν αισθητικές θεραπείες, σε ποσοστό 39% ήταν η ιατρική ειδικότητα, δεύτερο το κόστος σε ποσοστό 32% και τρίτο η σύσταση από άλλο γιατρό σε ποσοστό 29%.

Κριτήρια επιλογής γιατρού

Τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να επιλέγουμε το δερματολόγο γιατρό με εξειδίκευση, ο οποίος θα εκτελέσει μια αισθητική θεραπεία, σύμφωνα με την Δρ Τσιατούρα είναι τα εξής:

- Να έχει την ειδικότητα του δερματολόγου ή πλαστικού χειρουργού

- Να διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να είναι μέλος του οικείου ιατρικού συλλόγου και το ιατρείο ή η κλινική να διαθέτει άδεια λειτουργίας0

- Να υπάρχουν συστάσεις από ικανοποιημένους ασθενείς, οι οποίοι να πιστοποιούν την επαγγελματική του εξειδίκευση και εμπειρία

- Να είναι μέλος σε ελληνικές και ξένες επιστημονικές εταιρείες (Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, EADV, AADκ. ά). Η αναγνωρισιμότητα δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής

- Να συνεργάζεται με αξιόπιστες εταιρείες για τις ενέσιμες θεραπείες που κάνει, καθώς είναι πολύ σημαντικό τα ενέσιμα υλικά και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται να είναι εγκεκριμένα και πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CE)

Δημοφιλείς θεραπείες

Η αλματώδης ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου κυρίως στον δυτικό κόσμο, οι επαγγελματικές ανάγκες και τα πρότυπα ζωής, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, έχουν οδηγήσει έναν στους δυο ανθρώπους (γυναίκες κι άνδρες) να σκέφτονται να κάνουν κάποια αισθητική θεραπεία-επέμβαση. Κι αυτό γιατί επιθυμούν να:

- Δείχνουν νέοι κι όμορφοι για την ηλικία τους

- Είναι πιο ελκυστικοί

- Έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και επαγγελματική εξέλιξη

«Η σωστή επιλογή της κατάλληλης ενέσιμης θεραπείας είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εκπαιδευμένο και καταρτισμένο γιατρό (δερματολόγο η πλαστικό χειρουργό)», εξηγεί η Δρ. Τσιατούρα και προσθέτει: «O ενδιαφερόμενος για θεραπεία πρέπει να ενημερώνει το γιατρό για τα φάρμακα που λαμβάνει και για τα τυχόν προβλήματα υγείας που έχει».

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι στις ΗΠΑ οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό για το μπότοξ και το υαλουρονικό.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτή είναι η τέλεια δίαιτα για μέγιστη απώλεια βάρους

Πώς θα αποφύγετε την κρίση ακμής πριν την περίοδο

Σκασμένα χείλη: 2 φυσικές συνταγές για βαθιά ενυδάτωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ