ΟΜΟΡΦΙΑ

Μηλόξυδο και απώλεια βάρους: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η συμβολή της κατανάλωσης μηλόξυδου στην απώλεια κιλών αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους διαιτητικούς μύθους.

Μηλόξυδο και απώλεια βάρους: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πλέον υπάρχουν και επιστημονικά τεκμήρια που το επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Functional Foods, η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας μηλόξυδου πριν το γεύμα, βοηθάει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήπιαν πριν το γεύμα τους μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο διαλυμένο σε περίπου 250γρ νερού και όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με όσους δεν ήπιαν μηλόξυδο πριν από το φαγητό.

«Το οξικό οξύ, το βασικό συστατικό του ξυδιού, επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να αφομοιώσει το άμυλο» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Carol Johnston, αναπληρωτής διευθυντής της Σχολής Διατροφής και Προαγωγής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από το άμυλο και σε βάθος χρόνου να υπάρχει μικρή επίδραση στο βάρος.

Παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωσαν δύο κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο πριν από ένα κουλούρι και ένα χυμό, είχαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ ιαπωνική έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2009 συσχέτιζε την κατανάλωση μηλόξυδου με χαμηλότερο σωματικό βάρος, ΔΜΣ, περίμετρο μέσης και επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη συμβολή του μηλόξυδου στην απώλεια βάρους, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις.

Εάν πάντως δεν πάσχετε από δυσανεξία στα τρόφιμα υψηλής οξύτητας (δυσπεψία), το μηλόξυδο δεν θα σας βλάψει, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

bigstock Apple cider vinegar in glass b 73062943

Πώς θα το καταναλώσετε:

Χρησιμοποιείστε το κατάλληλο ξύδι

Δεν είναι υποχρεωτικό να περιοριστείτε στο μηλόξυδο, αφού όλα τα ξύδια περιέχουν οξικό οξύ. Τα ξύδια από κρασί έχουν πιο ήπια γεύση, αλλά ακόμη και το άσπρο αποσταγμένο ξύδι κάνει δουλειά. Φροντίστε μόνο αυτό που θα επιλέξετε να έχει 5% οξύτητα, ποσότητα που περιλαμβάνουν τα περισσότερα ξύδια για μαγείρεμα και σαλάτες.

Προσοχή στην ποσότητα

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας οξικού οξέως μπορεί να βλάψει τον λαιμό σας. Μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό είναι μια ασφαλής ποσότητα. Αν η ιδέα του πόσιμου ξυδιού δεν σας φαίνεται ελκυστική, δοκιμάστε να ραντίσετε αυτή την ποσότητα στην σαλάτα σας. Έτσι θα πάρετε και τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Μην περιμένετε θαύματα

Το ξύδι βοηθά στο μπλοκάρισμα της απορρόφησης μιας ποσότητας αμύλου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε όλο τα πακέτο με τα μπισκότα και να περιμένετε να αδυνατίσετε. Ούτε να χάσετε 5 κιλά σε μια εβδομάδα, φυσικά. Για να παρατηρήσετε μια διαφορά, θα πρέπει να περιμένετε 3 ή 4 μήνες και πάντα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε επίσης:

Νερό: Πώς επηρεάζει τον Δείκτη Μάζας Σώματος – Πόσο πρέπει να πίνετε

Δίαιτα αρνητικών θερμίδων: Ποιες τροφές περιλαμβάνει

Οι 9 καλύτερες καλοκαιρινές τροφές για απώλεια βάρους