ΟΜΟΡΦΙΑ

Μικρές συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή και άσκηση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να προσέξει κανείς τη σιλουέτα του και να υιοθετήσει έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Μικρές συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή και άσκηση το καλοκαίρι

Οι θερινοί μήνες προσφέρουν απεριόριστες ευκαιρίες για δραστηριότητες που συνδυάζουν άθληση και διασκέδαση, ενώ και η διάθεση φρούτων και λαχανικών αυξάνεται διευκολύνοντας την ένταξή τους στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η άθληση δεν έχει εποχιακούς ούτε ηλικιακούς περιορισμούς. Κάθε στιγμή, σε κάθε φάση της ζωής μας μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, έστω και με απλούς τρόπους, και να μπορέσει έτσι να λειτουργήσει ως μέσον ψυχικής και σωματικής υγείας.

Σε φόρμα έστω και με δραστηριότητες ρουτίνας

Τώρα το καλοκαίρι ειδικά, δραστηριότητες όπως βόλεϊ παραλίας, ρακέτες, κολύμπι, θαλάσσια σπορ, τρέξιμο στην άμμο, ακόμη και χαλαρό τζόκινγκ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, αποφεύγοντας τις υψηλές θερμοκρασίες, προσφέρονται για να εκμεταλλευτεί κανείς τα οφέλη της σωματικής άσκησης χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην καταπίεση του γυμναστηρίου ή σε εξαντλητικές δίαιτες, λύσεις που σύντομα κουράζουν και συχνά καταλήγουν να λειτουργούν ανασταλτικά για την εδραίωση μακροπρόθεσμων υγιεινών συνηθειών.

Ευχάριστες δραστηριότητες ρουτίνας, που μπορούν συνάμα να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση και που ενδείκνυνται και για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, είναι η τακτική ενασχόληση με τον κήπο, διασκεδαστικά μαθήματα χορού, ένας καθημερινός περίπατος με τον σκύλο – τον δικό σας ή ενός γνωστού, βόλτα με τα παιδιά ή τα εγγόνια σε ένα πάρκο για να παίξετε μαζί τους, να τους μάθετε ποδήλατο ή ποδόσφαιρο.

Γενικότερα, οτιδήποτε μας σηκώνει από τον καναπέ και μας κρατά εν κινήσει λίγη ώρα κάθε μέρα μπορεί να γίνει πηγή ευεξίας και εφαλτήριο ενός δραστήριου τρόπου ζωής.

bigstock 117948368

Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, μόνο καλές και κακές διατροφικές συνήθειες

Παράλληλα με την άσκηση ανεξάρτητα από τα επίπεδα ενέργειας που μπορεί να καταβάλλει καθένας και το διαθέσιμο χρόνο, οι ειδικοί ομόφωνα συμφωνούν ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ενθαρρύνουν την κατανάλωση από όλες τις ομάδες τροφίμων χωρίς υπερβολές ούτε στερήσεις, μια επιλογή που εξασφαλίζει διατροφική ευημερία, ζωντάνια αλλά και καλύτερη εμφάνιση.

Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο ή ποτό δεν αυξάνει από μόνο του το σωματικό βάρος, ούτε από την άλλη πλευρά, περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η ισορροπία επέρχεται μέσα από την διατροφική ποικιλία στις σωστές ποσότητες, που βεβαίως είναι διαφορετικές ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του καθενός.

Γεγονός είναι πλέον ότι η γκάμα των διατροφικών επιλογών έχει διευρυνθεί σημαντικά. Σαλάτες, άπαχο κρέας και δημητριακά ολικής άλεσης βρίσκονται πλέον σε κάθε μενού, ξεκινώντας από το φούρνο της γειτονιάς μέχρι το κοντινότερο φαστφουντάδικο. Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, σημασία έχει επίσης η ενυδάτωση του οργανισμού. Οι καθημερινές ανάγκες ενός ατόμου σε υγρά γενικότερα -και όχι μόνο σε νερό-ποικίλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες ζωής του, αλλά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οργανισμού του.

Έτσι, το 80% των αναγκών μας καλύπτεται από πόσιμο νερό, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι κ.λπ. και το υπόλοιπο 20% από τρόφιμα. Τρόφιμα πλούσια σε νερό είναι βεβαίως τα φρούτα και ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά (καρπούζι, πεπόνι, κορόμηλα, δαμάσκηνα, μούρα κ.α.), τα λαχανικά, το γιαούρτι, οι σούπες κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα τρόφιμα και ποτά χωράνε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής αρκεί να κρατάει κανείς την ισορροπία και το μέτρο. Μπορείτε να απολαμβάνετε την κοινωνική σας ζωή και παράλληλα να είστε υγιείς.

Διαβάστε επίσης:

Light αναψυκτικά: Ποιους κινδύνους εγκυμονούν για την υγεία

Αύξηση βάρους ή κατακράτηση υγρών; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Γιατί παχαίνουμε όσο μεγαλώνουμε!