Οι τροφές που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου σε μόλις ένα 24ωρο
Οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, επηρεάζοντας την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, τη μνήμη, τη μάθηση, την παραγωγικότητα, τη ρύθμιση της διάθεσης, τις διαπροσωπικές σχέσεις και πολλά άλλα.

Αποδεικνύεται ότι ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μπορεί να είναι η διατροφή.
Νέα μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και του Πανεπιστημίου Κολούμπια, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της ημέρας συσχετίζεται με πιο ήσυχο ύπνο το ίδιο βράδυ.
«Οι αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα, φυσική και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για την επίτευξη καλύτερου ύπνου», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Esra Tasali, διευθύντρια του Κέντρου ύπνου του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
«Οι χρονικές συσχετίσεις και τα αντικειμενικά μετρήσιμα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, αποτελούν κρίσιμα βήματα προς την κάλυψη ενός κενού σε σημαντικές γνώσεις για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.
Αποκαλύπτοντας τη σχέση διατροφής και ύπνου
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη.
Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με καλύτερη συνολική ποιότητα ύπνου.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που έδειξε μια χρονική σύνδεση μεταξύ των διατροφικών επιλογών μιας δεδομένης ημέρας και της αντικειμενικά μετρήσιμης ποιότητας ύπνου την ίδια νύχτα.
Οι υγιείς νεαροί που συμμετείχαν στη μελέτη, ανέφεραν τι έτρωγαν καθημερινά μέσω σχετικής εφαρμογής, ενώ φορούσαν βραχιόλι παρακολούθησης που επέτρεπε στους ερευνητές να μετρήσουν αντικειμενικά τον ύπνο τους.
Εξέτασαν τις νυχτερινές αφυπνίσεις, δηλαδή πόσο συχνά ξυπνούσαν και περνούσαν από βαθύ σε ελαφρύ ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Διαπίστωσαν ότι το περιεχόμενο της καθημερινής διατροφής συσχετιζόταν με σημαντικές διαφορές στον ύπνο της επόμενης νύχτας. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν την τάση να έχουν βαθύτερο, λιγότερο κατακερματισμένο ύπνο την ίδια νύχτα. Το ίδιο συνέβαινε και με όσους κατανάλωναν πιο υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όσοι τρώνε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, που συνιστούν οι διατροφολόγοι, μπορούν να βελτιώσουν κατά 16% την ποιότητα του ύπνου τους σε σύγκριση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν φρούτα ή λαχανικά.
«Το 16% είναι μια πολύ σημαντική διαφορά», δήλωσε η Tasali. «Είναι σημαντικό ότι παρατηρούμε μια τόσο σημαντική αλλαγή σε λιγότερο από 24 ώρες».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Health.