ΟΜΟΡΦΙΑ

Διατήρηση βάρους μετά την απώλεια κιλών: Ποιο είναι το μυστικό

Μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέρατε να χάσετε τα περιττά κιλά και αισθάνεστε ικανοποιημένοι. Τι γίνεται όμως όταν η ζυγαριά αρχίζει πάλι να ανεβαίνει;

Διατήρηση βάρους μετά την απώλεια κιλών: Ποιο είναι το μυστικό

Νέα έρευνα από τη Δανία βρήκε τον τρόπο που διευκολύνει τη διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια των περιττών κιλών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα των ορμονών 20 παχύσαρκων ατόμων που ακολούθησαν δίαιτα με πολύ λίγες θερμίδες για δύο μήνες και έχασαν κατά μέσο όρο το 13% του σωματικού βάρους τους. Στη συνέχεια ακολούθησαν για ένα έτος ένα πιο ελαστικό πρόγραμμα διατροφής, τη λεγόμενη συντήρηση, με σκοπό τη διατήρηση του βάρους.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η γκρελίνη, γνωστή και ως ορμόνη της πείνας, αυξήθηκε κατά 23% μετά την αρχική απώλεια βάρους.

bigstock Diet and weight obese young w 41762149

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ένστικτο συντήρησης του σώματος εναντιώνεται στις προσπάθειες απώλειας βάρους προκαλώντας αύξηση της όρεξης.

Στο διάστημα του ενός έτους όμως που διήρκεσε η συντήρηση, τα επίπεδα της γκρελίνης έπεσαν κάτω από το 7%.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής Signe Sørensen Torekov, το σώμα χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο βάρος του. Στο διάστημα αυτό μειώνεται και η παραγωγή των ορμονών της πείνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι δύο τύποι της ορμοόνης που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι -GLP-1 και ΡΥΥ3-36- αυξήθηκαν σταθερά στη διάρκεια του έτους που ακολούθησε την απώλεια βάρους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παραπανίσια κιλά εμποδίζουν τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν τις ορμόνες κορεσμού, προκειμένου να χάσουμε το περιττό λίπος. Η απώλεια των κιλών και η συντήρηση του νέου βάρους για ένα έτος όμως, επιτρέπει την παραγωγή ορμονών που βοηθούν στην επίτευξη του στόχου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι, αν καταφέρετε να διατηρήσετε το νέο βάρος σας για ένα χρόνο, θα αρχίσετε να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι σε καθημερινή βάση.

Αν και πρόκειται για μικρή μελέτη, ο Torekov εκτιμά ότι τα αποτελέσματα έχουν βάση για τους περισσότερους ανθρώπους που έχασαν αυτό το ποσοστό βάρους.

Διαβάστε επίσης:

Πεινάς συνέχεια; Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ελέγξεις την όρεξή σου

Ο πιο εύκολος τρόπος να γλιτώσετε 200 θερμίδες την ημέρα!

Πώς αλλάζει η όρεξή μας ανά δεκαετία