ΟΜΟΡΦΙΑ

Τα 5 ποτά που επηρεάζουν την υγεία του δέρματος

Τα σπυράκια και η ακμή είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι περισσότερο άνθρωποι, ειδικά σε περιόδους έντονου στρες ή όταν ακολουθούν λάθος διατροφή.

Τα 5 ποτά που επηρεάζουν την υγεία του δέρματος

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι όταν τρώνε σοκολάτα ή λιπαρά τρόφιμα, τα σπυράκια φουντώνουν, ενώ άλλοι κατηγορούν τα αναψυκτικά και τη ζάχαρη για το κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα του προσώπου τους.

Αν θέλετε να αποφύγετε τα ξεσπάσματα της ακμής και να κρατήσετε το δέρμα σας υγιές και καθαρό, δείτε ποια είναι τα ποτά που πρέπει να βγάλετε από την καθημερινότητά σας.

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα και του αφαιρεί το σφρίγος και την φρεσκάδα. Έτσι επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης του δέρματος που είναι πιο ορατή στο πρόσωπο. Τα βράδια που πίνετε αλκοόλ είναι καλό να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό πριν κοιμηθείτε. Γενικά προτιμάτε τα «καθαρά» ποτά, όπως η βότκα, το τζιν και η άσπρη τεκίλα, που δεν έχουν επιπλέον ζάχαρη, αλάτι ή άλλα βλαβερά συστατικά.

bigstock Glass Of Alcohol 52962391

Καφές

Ο καφές δρα όπως το αλκοόλ, προκαλώντας αφυδάτωση στην επιδερμίδα. Επιπλέον περιέχει ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που έχει καταχωρηθεί στα καρκινογόνα και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σώμα και το δέρμα. Η χημική ουσία απελευθερώνεται κατά το ψήσιμο των κόκκων του καφέ, όχι όμως όταν τον αλέθετε στο σπίτι. Η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη έχει βρεθεί επίσης ότι επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, προκαλώντας αντίσταση στην ινσουλίνη. Ένας καφές με ζάχαρη και γάλα μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία ακμής, ενώ η κατανάλωσή του στο τέλος της ημέρας αλλοιώνει την ποιότητα του ύπνου.

bigstock Coffee 88127429

Χυμοί

Οι περισσότεροι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά, τα οποία προκαλούν ακμή και θαμπό δέρμα. Επιπλέον, περιέχουν μικρότερη ποσότητα φρούτων και καθόλου φυτικές ίνες.
Πίνετε μόνο χυμούς που φτιάχνετε εσείς στο σπίτι και επωφεληθείτε από τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου.

bigstock pack of juice with drinking st 117758042

Γάλα

Οι ορμόνες και τα αντιβιοτικά που περιέχει το γάλα επηρεάζουν και τις δικές σας ορμόνες και οδηγούν σε ερυθρότητα και φλεγμονή. Όταν μάλιστα το γάλα είναι πλήρες, έχει περισσότερα λιπαρά και ορμόνες. Επειδή οι ορμόνες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ακμή, περιορίστε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

bigstock Milk Bottle 97993889

Αναψυκτικά

Οι ουσίες που περιέχουν τα αναψυκτικά, όπως η καφεΐνη, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, δημιουργούν προβλήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η πρόσληψη βάρους και ο διαβήτης, που σχετίζονται με την ακμή. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα που περιέχονται στα αναψυκτικά ωθούν το σώμα να εκκρίνει ινσουλίνη και τεστοστερόνη, ουσίες που φράζουν τους πόρους και ερεθίζουν το δέρμα, δημιουργώντας σποράκια.

Διαβάστε επίσης:

Ακμή στην εφηβεία: Η τροφή που την επιδεινώνει

Πέντε συνήθεις δερματοπάθειες σε φωτογραφίες

Ακμή: Οι καθημερινές συνήθειες που την πυροδοτούν