ΟΜΟΡΦΙΑ

Χριστούγεννα 2016: Οδηγός διατροφικής επιβίωσης για να μην πάρετε κιλά

Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι ημέρες χαράς, γιορτής, ξεκούρασης και διασκέδασης. Πέραν όμως τούτων, είναι και ημέρες που καταναλώνεται αρκετό φαγητό και ποτό!

Χριστούγεννα 2016: Οδηγός διατροφικής επιβίωσης για να μην πάρετε κιλά

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εύα Τσάκου, είναι και ημέρες στις οποίες παρατηρείται κατά μέσο όρο αύξηση του σωματικού βάρους από 0,5-2,5 κιλά.

Μπορεί σαν νούμερο να σας φαίνεται κάπως μικρό, όμως μεγάλο ποσοστό των ατόμων που θα πάρουν αυτό το βάρος δεν θα το χάσουν με το πέρας τον γιορτών, αντίθετα θα το διατηρήσουν. Και τα Χριστούγεννα είναι μόνο μία από τις πολλές εορταστικές περιόδους που έχουμε στη χώρα μας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ανά έτος δικαιολογείται μία αύξηση του σωματικού βάρους της τάξης των 0,2 κιλών, λόγω φυσιολογικών διεργασιών που συμβαίνουν στο σώμα μας, μπορούμε να αντιληφθούμε, ότι τελικά αυτό το κιλό των γιορτών δεν είναι και τόσο αθώο και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα.

bigstock 160073945

Πώς θα καταφέρετε να βγείτε νικητές από τις γιορτές

Προγραμματισμός

Μάλιστα, τα άτομα που έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ισορροπημένη διατροφή, έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξεφύγουν μέσα στις εορτές ή να διατηρήσουν το παραπάνω βάρος με το πέρας των γιορτών. Όσο περισσότερο ισορροπημένη διατροφή έχετε, τόσο πιο εύκολο είναι να προγραμματίσετε σωστά τα γεύματά σας και τελικά να κάνετε σωστές επιλογές, τόσο από πλευράς ποιότητας, όσο και από πλευράς ποσότητας. Μην ξεχνάτε να διατηρήσετε και μέσα στις γιορτές τα 3 κυρίως γεύματα, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, καθώς και τα 3 φρούτα την ημέρα!

Σπάστε την αυτόματη σκέψη «Γιορτές = Φαγητό»

Αυτό από μόνο του αποτελεί το μαγικό «τρικ» για να μην ξεφύγετε! Έχουμε μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι γιορτές σημαίνουν πολύ φαΐ, πολύ ποτό, πολλά γλυκά και ξεχνάμε ότι οι γιορτές είναι ευκαιρία να περάσουμε πολύ καλά, με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να μιλήσουμε πολύ, να χορέψουμε πολύ και να γελάσουμε πολύ. Ζούμε σε μία κοινωνία αφθονίας φαγητού, με αποτέλεσμα να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να απολαύσουμε ξανά τα ίδια τρόφιμα. Επομένως, διώξτε το άγχος και τη λογική του «να τα φάω όλα τώρα» και απολαύστε την ουσία των γιορτών.

Διαχειριστείτε το πιάτο σας

Πολλές φορές πελαγώνετε στη θέα ενός μεγάλου τραπεζιού με εδέσματα. Πάρτε ανάσα και δώστε χρόνο στον εαυτό σας, ώστε να επιλέξετε αυτά που πραγματικά θα απολαύσετε. Ρίξτε μία ματιά σε όλα τα φαγητά και επιλέξτε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο, χωρίς να πάρετε «τσάμπα» θερμίδες από κάτι που τελικά δεν σας ικανοποιεί και θα σας αυξήσει το βάρος. Ένα τρικ που θα σας γλιτώσει από πολλές περιττές θερμίδες είναι να χωρίσετε το πιάτο σας στη μέση, στο ½ να τοποθετήσετε ποικιλία λαχανικών και στο υπόλοιπο ½ τα υπόλοιπα τρόφιμα που θέλετε να καταναλώσετε.

Μασάτε πάντα αργά και πολλές φορές

Έρευνες έχουν δείξει, ότι το να μασάτε αργά και πολλές φορές (ακόμα και 30 μασήματα) μπορούν να σας γλιτώσουν θερμίδες! Πέραν του ότι διευκολύνετε την πέψη, δίνετε και χρόνο στο στομάχι σας να σας δώσει το σήμα ότι έχει χορτάσει και μπορείτε να σταματήσετε. Ένα τρικ για να το πετύχετε είναι να αφήνετε το πιρούνι κάτω, μετά από κάθε μπουκιά!

Μην ξεχνάτε το νερό

Σε κάθε σας γεύμα να έχετε πιο κοντά το νερό σε σχέση με το αλκοόλ. Έτσι, θα πιάνετε πρώτα το νερό για να ξεδιψάσετε και θα αποφύγετε να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, επειδή απλά διψούσατε. Το ίδιο θα σας βοηθήσει και κατά την έξοδό σας για ποτό, όπου εκεί καλό είναι να μείνετε μακριά και από τα συνοδευτικά του αλκοόλ (πατατάκια κλπ).

Καταναλώστε γλυκά με έξυπνο τρόπο

Προσπαθήστε η πρόσληψη κάποιου γλυκού (μελομακάρονο, δίπλες, κουραμπιές) να μην υπερβεί τα 3 τμχ/ εβδομάδα, να είναι μετά από κάποιο γεύμα σας και να επιλέξετε αυτό που σας ικανοποιεί γευστικά περισσότερο. Επίσης, μπορείτε να μοιραστείτε το γλυκό σας! Επιπλέον, όταν σας πιάνει ανάγκη για γλυκό να σκέφτεστε «και αύριο μέρα είναι», δηλαδή δεν χρειάζεται να το φάω όλο σήμερα ή να φάω παραπάνω, αφού μπορώ να αφήσω κάτι και για αύριο!

Να είστε δραστήριοι

Οι ημέρες των Χριστουγέννων δίνουν την ευκαιρία για πολύ χορό και περπάτημα! Αδράξτε την ευκαιρία και κάψτε παραπάνω θερμίδες! Επιπλέον, αφήστε το αυτοκίνητο και κάντε πολλές βόλτες. Έτσι, θα απολαύσετε και το στολισμένο τοπίο.

Επανέλθετε στο πρόγραμμά σας

Αποφύγετε τη σκέψη του «όλα ή τίποτα», δηλαδή «αφού χάλασα το πρόγραμμά μου δεν πειράζει να συνεχίσω να το χαλάω». Μείνετε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας και επανέλθετε στις καλές διατροφικές σας συμπεριφορές αμέσως μετά από τις γιορτινές ημέρες. Άλλωστε, οι ημέρες των εορτών πρακτικά δεν είναι περισσότερες από 4, άρα περιορίστε τις μικρο-ατασθαλίες σε αυτές τις 4 ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Σακχαρώδης διαβήτης: Οδηγίες για Χριστούγεννα χωρίς εκπλήξεις...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ