ΟΜΟΡΦΙΑ

Δίαιτα: 7 σημάδια ότι πρέπει να τρώτε περισσότερο για να χάσετε βάρος

Οι υπερβολικά αυστηρές δίαιτες που παρέχουν στον οργανισμό λίγες θερμίδες, μπορεί να έχουν αποτελέσματα αντίθετα από τα αναμενόμενα.

Δίαιτα: 7 σημάδια ότι πρέπει να τρώτε περισσότερο για να χάσετε βάρος

Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να αρχίσει ο μεταβολισμός να δουλεύει και να κάψει λίπος. Όταν δεν του δίνετε την απαραίτητη ενέργεια, περνάει σε κατάσταση πείνας και στρέφεται στη μυϊκή μάζα για να διατηρήσει τα ενεργειακά του αποθέματα. Έτσι επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και δυσκολεύει η προσπάθειά σας.

Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες προκαλούν εξάντληση και αυξάνουν τις πιθανότητες υπερφαγίας.

Οι θερμίδες που πρέπει να λαμβάνουν οι γυναίκες καθημερινά κυμαίνονται από 1.200 έως 1.500. Όταν παίρνετε λιγότερες, το σώμα δυσκολεύεται να εκτελέσει βασικές λειτουργίες που σας κρατούν υγιείς.

Δείτε κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να μην τρώτε αρκετά:

1 gettyimages 143920088 alija

Σκέφτεστε διαρκώς το φαγητό

Δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις προγραμματισμένες υποχρεώσεις σας επειδή το μυαλό σας στρέφεται γύρω από τι θα φάτε στο επόμενο γεύμα; Μάλλον δεν τρώτε αρκετά. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα που δεν σας φορτώνουν με περιττές θερμίδες, αλλά σας βοηθούν να είστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε. Προτιμάτε συνδυασμούς πρωτεΐνης και φυτικών ινών, όπως άπαχο τυρί ή λίγους ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο.

2 gettyimages 151095925 shuji kobayashi

Κόβετε τα γεύματα ή όλα τα σνακ

Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό γεύμα, καθώς η πείνα δεν είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους. Σίγουρα πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες, αλλά η στέρηση θα σας επιβαρύνει ψυχολογικά και θα αυξήσει τις πιθανότητες να χαλάσετε τη δίαιτά σας. Εάν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τρία μικρά γεύματα την ημέρα, θα νιώθετε διαρκώς πεινασμένοι. Οι ειδικοί προτείνουν τρία κύρια γεύματα και δύο ενδιάμεσα σνακ.

3 gettyimages 530123675 shotshare

Διαταραχές περιόδου

Όταν χάνετε βάρος με φυσιολογικούς ρυθμούς, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα παρατηρήσετε αλλαγές στον κύκλο σας. Αν όμως παίρνετε πολύ λίγες θερμίδες μπορεί ακόμη και να σταματήσει η περίοδος. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα δεν έχει αρκετό λίπος για την παραγωγή των ορμονών που ενεργοποιούν τον κύκλο της περιόδου.

4 gettyimages 485221893 jamie grill

Έντονοι πονοκέφαλοι

Ο εγκέφαλος χρειάζεται τη γλυκόζη που βρίσκεται στο αίμα, η οποία προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Αν περιορίσετε υπερβολικά τις θερμίδες, ο εγκέφαλός σας θα στερέψει από ενέργεια και μπορεί να νιώσετε ζαλάδες, ναυτία και έντονους πονοκεφάλους, σημάδια ότι δεν τρώτε αρκετά και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ χαμηλά.

5 gettyimages 200399400 001 masaaki toyoura

Κούραση - ατονία

Αν και μόνο η σκέψη του γυμναστηρίου σας προκαλεί υπνηλία, είναι σημάδι ότι δεν τρέφεστε σωστά. Όταν δεν παίρνετε αρκετή ενέργεια αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι και δεν έχετε κίνητρο.

6 gettyimages 186682555 compassionate eye foundation

Είστε ευερέθιστοι

Έχετε νιώσει πώς είναι να πεινάτε υπερβολικά και να περιμένετε να ετοιμαστεί το φαγητό; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν μειώνετε πολύ τις θερμίδες. Τα νεύρα δεν είναι καλός συνοδοιπόρος όταν κάνετε δίαιτα, γι’ αυτό πρέπει να τρώτε τόσο, ώστε να μην επηρεάζεται η διάθέσή σας.

7main gettyimages 88689279 adam gault

Δεν παίρνετε ικανοποίηση από το φαγητό

Αν ένα κύριο γεύμα σας αποτελείται μόνο από μια μικρή σαλάτα, είναι φυσικό να πεινάτε. Αν όμως το συμπληρώσετε με δημητριακά ολικής αλέσεως, καλά λιπαρά ή άπαχη πρωτεΐνη, μειώνετε τις πιθανότητες να φάτε επιδόρπιο. Παράλληλα, δίνετε στον οργανισμό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή & άσκηση: Οι 5 συνήθειες που εμποδίζουν την απώλεια βάρους

Βραδινό & πρόσληψη βάρους: Τα 2 σημεία-κλειδιά που πρέπει να προσέξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ