ΟΜΟΡΦΙΑ

Ευαίσθητη επιδερμίδα: 6 προϊόντα που πρέπει να αποφεύγετε

Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, γνωρίζετε πόσο εύκολα μπορεί να «αγριέψει» εκδηλώνοντας συμπτώματα, όπως κοκκινίλες, ξηρότητα και φαγούρα.

Ευαίσθητη επιδερμίδα: 6 προϊόντα που πρέπει να αποφεύγετε

Γνωρίζετε επίσης ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να δοκιμάσετε ένα νέο άρωμα ή ένα ενυδατικό προϊόν που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα ή ακόμη και κάψιμο της επιδερμίδας.

Μπορεί ο ερεθισμός να μοιάζει αναπόφευκτος για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα, σύμφωνα με τους δερματολόγους όμως, αν αποφεύγετε τα παρακάτω προϊόντα, το δέρμα σας θα είναι υγιές και... χαρούμενο.

Δείτε τα 6 προϊόντα που απαγορεύεται να χρησιμοποιούν όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα:

face scrub

Προϊόντα απολέπισης

Τα scrub προσώπου και γενικά τα προϊόντα απολέπισης είναι πολύ «σκληρά» για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα σκληρά σφουγγάρια και οι λούφες για μασάζ. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η υπερβολική απολέπιση μπορεί να προκαλέσει ακμή και ξηροδερμία, δύο καταστάσεις που πολλοί πιστεύουν ότι καταπολεμούν με την απολέπιση. Προτιμήστε προϊόντα με ήπιους απολεπιστικούς παράγοντες, όπως το γαλακτικό οξύ και τα οξέα φρούτων, που συμβάλλουν στην ανανέωση των κυττάρων και δεν απαιτούν τρίψιμο της επιδερμίδας.

suntan

Αντηλιακά με χημικά

Οι χημικές ουσίες των αντηλιακών απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες για να αποτρέψουν την απορρόφησή τους από το δέρμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να καλέσει ερεθισμό σε όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα. Τα φυσικά συστατικά που είναι χρήσιμο να περιέχει το αντηλιακό σας είναι το οξείδιο ψευδαργύρου και το οξείδιο του τιτανίου.

shampoo

Σαμπουάν και μαλακτικές κρέμες με θειικά άλατα

Τα θειικά άλατα αποτελούνται από ανόργανα άλατα που περιέχουν θείο και είναι πολλοί ισχυροί καθαριστικοί παράγοντες. Χρησιμοποιούνται σε πολλά σαμπουάν και άλλα προϊόντα καθαρισμού για να προκαλούν αφρό. Τα θειικά άλατα μπορούν να προκαλέσουν χρόνια ξηροδερμία και φαγούρα σε όλο το σώμα, από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι το πρόσωπο και το σώμα, καθώς έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν την υγρασία, καθώς ξεπλένονται. Να προτιμάτε λοιπόν προϊόντα με την ένδειξη «χωρίς θειικά άλατα».

cream

Ενυδατικές κρέμες με αρώματα

Όταν στην ετικέτα των προϊόντων εμφανίζεται ως συστατικό η λέξη «άρωμα», το πιθανότερο είναι ότι περιέχει και πολλά άλλα συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Οι ευαίσθητες επιδερμίδες όμως, είναι πιο επιρρεπείς σε αντιδράσεις σε αυτά τα συστατικά. Να επιλέγετε προϊόντα χωρίς άρωμα ή εάν θέλετε να έχουν άρωμα, όσα περιέχουν φυσικά συστατικά, όπως τα αιθέρια έλαια. Πρέπει ωστόσο να ξέρετε, ότι κάποιες επιδερμίδες αντιδρούν ακόμη και στα αιθέρια έλαια, γι’ αυτό είναι ασφαλέστερο να δοκιμάσετε ένα προϊόν για 24 ώρες σε ένα σημείο του δέρματος και μετά να το εφαρμόσετε σε μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.

lotion

Προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ

Τόσο τα προϊόντα καθαρισμού, όσο και τα προϊόντα ενυδάτωσης, δεν πρέπει να περιέχουν αλκοόλ αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα.
Το αλκοόλ εξουδετερώνει την υγρασία της επιδερμίδας και αυτό μπορεί να προκαλέσει ενοχλητική φαγούρα, ερεθισμό και δυσφορία. Υπάρχουν πολλοί τύποι αλκοόλ, άλλοι σε προϊόντα που πρέπει να στεγνώσουν γρήγορα και άλλοι που δεν είναι ερεθιστικοί (λιπαρές αλκοόλες, όπως η κετυλική αλκοόλη). Η ασφαλέστερη επιλογή αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, είναι να επιλέγετε πάντα προϊόντα χωρίς οινόπνευμα.

soap

Σαπούνια

Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό και με φαγούρα, ειδικά τον χειμώνα, μπορεί να φταίει το σαπούνι που χρησιμοποιείτε. Τα σαπούνια που περιέχουν νάτριο στεγνώνουν το δέρμα και προκαλούν ερεθισμό και φαγούρα. Επιλέξτε προϊόντα «χωρίς σαπούνια» (soap-free), όπως αυτά που έχουν ως βάση τα φυτικά έλαια.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε το καυτό και πολύ ζεστό νερό που προκαλεί ερεθισμό και ξηροδερμία. Χρησιμοποιείτε όσο πιο χλιαρό νερό αντέχει το δέρμα σας και ενυδατώστε το αμέσως μόλις βγείτε από το ντους για να συγκρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν την επιδερμίδα σας

Τα 4 προϊόντα ομορφιάς που δεν πρέπει να παραλείπεις μετά τα 40

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ