ΟΜΟΡΦΙΑ

Διεσταλμένοι πόροι: 5 τρόποι να τους συρρικνώσετε, σύμφωνα με τους δερματολόγους

Οι πόροι είναι μικρά «ανοίγματα» της επιδερμίδας μέσω των οποίων απομακρύνονται ο ιδρώτας, το σμήγμα και οι βλαβερές τοξίνες.

Διεσταλμένοι πόροι: 5 τρόποι να τους συρρικνώσετε, σύμφωνα με τους δερματολόγους

Παρά τη χρησιμότητά τους ωστόσο, όταν είναι διεσταλμένοι δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα.

Καταρχάς πρέπει να γνωρίζετε ότι το μέγεθος των πόρων της επιδερμίδας σας είναι γενετικό και σχετίζεται με τη δομή των αδένων σας, γι’ αυτό και καμιά παρέμβαση δεν μπορεί να τους συρρικνώσει μόνιμα, επισημαίνει η καθηγήτρια δερματολογίας στην ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γιέιλ Mona Gohara.

Υπάρχουν ωστόσο παράγοντες κινδύνου, όπως οι βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία και η ακμή, που επιδεινώνουν την κατάσταση και τους οποίους μπορείτε να θέσετε υπό έλεγχο.

Δείτε πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να συρρικνώσετε τους πόρους και να έχετε μία λεία και απαλή επιδερμίδα:

Αποτρέψτε τη διαστολή

Ο ήλιος καταστρέφει το κολλαγόνο, το οποίο διατηρεί την επιδερμίδα σταθερή και σφριγηλή. Όταν η επιδερμίδα έχει λιγότερο κολλαγόνο, αρχίζει να «κρεμάει», με αποτέλεσμα να διαστέλλονται οι πόροι. Παράλληλα, ο ιδρώτας που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο αναγκάζει τους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα, το οποίο τους φράζει και τους κάνει να φαίνονται μεγαλύτεροι. Χρησιμοποιείτε καθημερινά κρέμα ημέρας με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Προτιμήστε μία με όσο το δυνατόν περισσότερα αντιοξειδωτικά και μη λιπαρή σύνθεση.

Διατηρείτε τους πόρους υγιείς

Η ρετινόλη, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, είναι το «άγιο δισκοπότηρα» της περιποίησης της επιδερμίδας: επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης, προλαμβάνει τα σκασίματα και διατηρεί ανοιχτούς τους πόρους. Τα ρετινοειδή καθαρίζουν τους φραγμένους πόρους από το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα και τους κάνουν να φαίνονται μικρότεροι. Μελέτη του 2015 έδειξε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ρετινόλη κάθε βράδυ επί τρεις μήνες, είδαν σημαντική βελτίωση στο μέγεθος των πόρων της επιδερμίδας τους.

spuraki

Βρείτε το κατάλληλο καθαριστικό πόρων

Επιλέξτε ένα προϊόν καθαρισμού της επιδερμίδας με σαλικυλικό οξύ και χρησιμοποιείτε το κάθε βράδυ. Η συγκεκριμένη ουσία ανήκει στα υδροξυοξέα που έχουν την ιδιότητα να διαλύουν το σμήγμα και να εισχωρούν βαθιά στους πόρους της επιδερμίδας. Συζητήστε επίσης με τον δερματολόγο σας το ενδεχόμενο χημικού peeling.

Μικροδερμοαπόξεση

Οτιδήποτε προκαλεί ανόρθωση της επιδερμίδας, κάνει τους πόρους να φαίνονται μικρότεροι. Μία τέτοια πολύ διαδεδομένη μέθοδος είναι η μικροδερμοαπόξεση, η οποία απομακρύνει την εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας μέσω της μηχανικής απολέπισης των νεκρών κυττάρων. Η νέα επιδερμίδα που εμφανίζεται έχει μικρότερους πόρους, ενώ παράλληλα απορροφά πιο αποτελεσματικά το κολλαγόνο και τα άλλα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων περιποίησης.

Αποφεύγετε τα «βαριά» προϊόντα μακιγιάζ

Πολλά προϊόντα μακιγιάζ περιέχουν γαλακτοματοποιητές (ουσίες που χρησιμοποιούνται σε κρέμες και λοσιόν για τη μίξη νερού και ελαίων), όπως λανολίνη, οξικός αιθυλεστέρας, λαουρικό οξύ κ.ά., που φράσσουν τους πόρους και τους κάνουν να φαίνονται μεγαλύτεροι. Γενικά, το «βαρύ» μακιγιάζ εισχωρεί στους πόρους και τους κάνει να φαίνονται μεγαλύτεροι.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Ρυτίδες: Η μία και μοναδική ουσία στην οποία «ορκίζονται» οι δερματολόγοι

Βιταμίνη Α: Σε ποιες τροφές βρίσκεται & πόση χρειαζόμαστε ανά ηλικία

Κολλαγόνο: Αυξήστε το φυσικά με αυτές τις 7 τροφές