ΟΜΟΡΦΙΑ

Σωστό κόψιμο νυχιών: Συμβουλές από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας

Θέλετε ελκυστικά και περιποιημένα χέρια; Δείτε παρακάτω ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να κόψετε τα νύχια σας.

Σωστό κόψιμο νυχιών: Συμβουλές από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας αναφέρει ότι τα κοντά, καθαρά περιποιημένα νύχια, δεν δείχνουν μόνο όμορφα, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να παγιδεύουν βρωμιά και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Το σωστό κόψιμο των νυχιών αποτρέπει επίσης την παραμόρφωσή τους και τον κίνδυνο ονυχοκρύπτωσης (νύχι που μπαίνει στο δέρμα), αναφέρουν οι ειδικοί της Ακαδημίας.

«Τα κοντά νύχια παραμένουν πιο καθαρά και σπάνε λιγότερο, κάτι που είναι καλό τόσο για την εμφάνιση όσο και για την υγεία σας», αναφέρει σε ανακοίνωση της Ακαδημίας η Δρ. Shari Lipner.

«Τα νύχια αντανακλούν τη συνολική σας υγεία. Παρατηρήστε τα νύχια σας και αν διαπιστώσετε αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή το σχήμα τους, συμβουλευτείτε δερματολόγο.Κάποιες αλλαγές είναι ακίνδυνες, άλλες όμως μπορεί να αποτελούν σημάδι ασθένειας, όπως το μελάνωμα ή μία λοίμωξη από μύκητες».

pale hands

Η Lipner συμβουλεύει τα εξής:

- Πρώτα μαλακώστε τα νύχια σας. Η καλύτερη στιγμή για να κόψετε τα νύχια σας είναι μετά το μπάνιο ή το ντους. Διαφορετικά αφήστε τα να μαλακώσουν σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για λίγα λεπτά. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, βυθίστε τα νύχια σας σε χλιαρό νερό για λίγα λεπτά.

- Χρησιμοποιείτε νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι για κόψιμο νυχιών. Ό,τι και αν επιλέξετε, να θυμάστε ότι πρέπει να το απολυμαίνετε τακτικά. Χρησιμοποιείτε ένα βουρτσάκι το οποίο θα βυθίσετε σε ισοπροπυλική αλκοόλη. Τρίψτε με αυτό το ψαλίδι ή τον νυχοκόπτη και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό.Στεγνώστε καλά και αποθηκεύστε το.

- Τα νύχια των χεριών κόψτε τα σχεδόν σύριζα. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια λίμα για να στρογγυλέψετε ελαφρώς τις γωνίες. Αυτό θα τους δώσει ωραίο σχήμα, θα τα δυναμώσει και θα αποτρέψει το να πιάνονται σε διάφορα αντικείμενα.

- Είναι σημαντικό να κόβετε τα νύχια των ποδιών σε ευθεία γραμμή, για να αποφύγετε τον κίνδυνο ονυχοκρύπτωσης, να μπει δηλαδή το νύχι στο δέρμα σας. Χρησιμοποιείτε και στα νύχια των ποδιών λίμα μετά το κόψιμο για να δώσετε στα νύχια ελαφρώς τετράγωνο σχήμα με καμπυλωτές γωνίες, τουλάχιστον στα μεγαλύτερα σε μέγεθος νύχια που μπορείτε σχετικά ευκολότερα να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σύγκριση με τα μικρότερα. Τη λίμα θα πρέπει να την κινείτε προς μία μόνο κατεύθυνση, έτσι ώστε ν’ αποφύγετε το σπάσιμο.

- Μην κόβετε τα πετσάκια, τα οποία καλύπτουν τη βάση των νυχιών και αποτρέπουν την είσοδο μικροβίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα που προκαλούν λοιμώξεις. Μία λοίμωξη των νυχιών μπορεί να χρειαστεί πολύ καιρό για να υποχωρήσει.

- Μετά το κόψιμο ενυδατώνετε τα νύχια σας για να είναι εύκαμπτα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα ξηρά νύχια σπάνε εύκολα.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κύρτωση νυχιού: Για ποιο καρκίνο προειδοποιεί

Τι πρέπει να τρώτε για δυνατά & υγιή νύχια (pics)

Έξι ασθένειες που προδίδουν τα χέρια σας (εικόνες)