ΟΜΟΡΦΙΑ

Αντηλιακά: Έχουν ημερομηνία λήξης;

Τα συστατικά του αντηλιακού σας μπορούν να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους να φιλτράρουν ή να μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως υποστηρίζει ο δερματολόγος Allison Arthur από το Ορλάντο.

Αντηλιακά: Έχουν ημερομηνία λήξης;

Όχι μόνο μπορεί να είναι αναποτελεσματικά όταν λήξουν, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ηλιακά εγκαύματα, προκαλώντας βλάβες στην επιδερμίδα σας. Ακολουθούν όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για να παραμείνετε ασφαλείς στον ήλιο.

Ποια είναι η τυπική διάρκεια ζωής του αντηλιακού;

Ακριβώς όπως το γάλα, τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας έχουν ημερομηνίες λήξης. Πριν από την εφαρμογή, ελέγξτε τι λέει η συσκευασία για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε. Παρόλα αυτά, ορισμένα αντηλιακά δεν αναγράφουν την ημερομηνία λήξης. «Εάν αγοράσετε ένα αντηλιακό που δεν έχει ημερομηνία λήξης, είναι χρήσιμο να γράψετε την ημερομηνία αγοράς στο προϊόν, ώστε να γνωρίζετε πόσο καιρό το έχετε», συμβουλεύει ο Δρ. Arthur. Επιπλέον, ένας γενικός κανόνας είναι ότι αν έχετε το προϊόν σας πάνω από ένα χρόνο, είναι καιρός να το αντικαταστήσετε.

Ο παραπάνω κανόνας ισχύει για τα αντηλιακά που περιέχουν τόσο χημικά όσο και φυσικά συστατικά. Σύμφωνα με τον Henry Lim, δερματολόγο στο Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν, οι χημικές συνθέσεις (με συστατικά όπως οξυβενζόνη και αβοβενζόνη) αποικοδομούνται με την πάροδο του χρόνου λόγω της οξείδωσης, ενώ τα φυσικά προστατευτικά (όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου) αρχίζουν να γίνονται αναποτελεσματικά.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επιταχύνει την αναποτελεσματικότητα του αντηλιακού σας είναι η έκθεση στη θερμότητα. Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη υποβάθμιση του αντηλιακού.

Ποιες είναι οι προειδοποιητικές ενδείξεις ότι το αντηλιακό σας έχει λήξει;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι οποιεσδήποτε αλλαγές στην υφή. Η υφή του αντηλιακού σας δεν πρέπει ποτέ να δείχνει ή να είναι διαφορετική κατά την εφαρμογή. «Αν το προϊόν γίνει κοκκώδες, ή αλλάξει χρώμα, πετάξτε το» συμβουλεύει ο Δρ Arthur. Ένας άλλος λόγος για να πετάξετε το αντηλιακό σας μπορεί να είναι η μυρωδιά του.

Βεβαιωθείτε ότι είστε πλήρως προστατευμένοι

Ενώ ένα ποιοτικό αντηλιακό είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε προστατευμένοι από τον ήλιο, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορείτε να λάβετε προκειμένου να φροντίσετε την επιδερμίδα σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., καθώς τότε η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με νωρίτερα το πρωί ή αργότερα το απόγευμα. Τέλος, θυμηθείτε να επιλέγετε σκιερά μέρη όποτε είναι δυνατόν και να είστε εφοδιασμένοι με ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου που θα σας παρέχουν πρόσθετη προστασία.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

8 τροφές που ανακουφίζουν από τους πόνους περιόδου (εικόνες)

Ωμέγα-3 λιπαρά: Πιθανές παρενέργειες από την πρόσληψη (εικόνες)