ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ωμέγα-3 λιπαρά: Πιθανές παρενέργειες από την πρόσληψη (εικόνες)

Ωμέγα-3 λιπαρά: Πιθανές παρενέργειες από την πρόσληψη (εικόνες)

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η άνοια, το άσθμα, η κατάθλιψη και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.

Τα τρία σημαντικότερα ωμέγα 3 λιπαρά είναι το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA), το εικοσιδυoεξαενοϊκό οξύ (DHA) και το α-λινολενικό οξύ (ALA).

Τα δύο πρώτα προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι αντσούγιες και οι σαρδέλες, ενώ το τρίτο υπάρχει μόνο σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Σε όσους έχουν ανεπάρκεια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι γιατροί συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων, καθώς μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής και ωφελούν τον εγκέφαλο.

Μία κάψουλα παρέχει ένα γραμμάριο ιχθυελαίου και διαφορετικές δόσεις EPA και DHA.

Δεν υπάρχει συνιστώμενη ποσότητα ή υγιεινή πρόσληψη που μπορούν να καθορίσουν οι γιατροί, μελέτες υποδεικνύουν ωστόσο, ότι επαρκούν 0,25 γραμμάρια EPA και DHA. Η υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-3 πρέπει να αποφεύγεται καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει παρενέργειες.

Οι βασικότερες από αυτές είναι:

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 σημαντικά οφέλη του σολομού για την υγεία σας (εικόνες)

Ωμέγα-3 λιπαρά: 7 τροφές πιο πλούσιες από τα ψάρια (φωτο)

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Πόσο συμβάλλουν τελικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών;

Photo 1/4
Εγκεφαλικό: Υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες για την πρόσληψη υπερβολικής δόσης ωμέγα-3 και αύξησης του κινδύνου εγκεφαλικής αιμορραγίας ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι όταν τράφηκαν με ιχθυέλαια παρουσίασαν μεγαλύτερη αιμορραγία και πιο σοβαρή κινητική δυσλειτουργία μετά από χειρουργική επέμβαση. Άλλες μελέτες πάντως, έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 προλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων.
Photo 2/4
Διάρροια: Το λινέλαιο, το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3, είναι γνωστό ότι έχει ήπια καθαρτική δράση, καθώς διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου. Εάν μετά την πρόσληψη ωμέγα-3 έχετε διάρροια, πρέπει να τα λαμβάνετε μαζί με φαγητό ή μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας.
Photo 3/4
Αιμορραγία: Μια αποδεδειγμένη παρενέργεια είναι η αιμορραγία, όπως οι ρινορραγίες και η αιμορραγία των ούλων. Μικρή μελέτη αποκάλυψε ότι το 72% των εφήβων που λάμβαναν 1 έως 5 γραμμάρια ιχθυελαίου παρουσίασαν ρινορραγία σαν παρενέργεια.
Photo 4/4
Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Ανάλυση μελετών από το Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προκαλούν πτώση της αρτηριακής πίεσης.

BEST OF NETWORK

PlusQueen