ΟΜΟΡΦΙΑ

Μηλόξιδο: 4 λόγοι που σας βοηθά να αδυνατίσετε

Το μηλόξιδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια έχει συνδεθεί και με την απώλεια βάρους.

Μηλόξιδο: 4 λόγοι που σας βοηθά να αδυνατίσετε

Η «δίαιτα με μηλόξιδο» είναι φράση-κλειδί για όσους θέλουν να αδυνατίσουν και πολλοί επώνυμοι και ειδικοί σε θέματα ευεξίας δηλώνουν κατά καιρούς ότι το μηλόξιδο είναι το μυστικό συστατικό για την αξιοζήλευτη φυσική τους κατάσταση.

Συμβάλλει όμως πραγματικά στην απώλεια βάρους;

Τι είναι το μηλόξιδο;

Το μηλόξιδο είναι ξίδι, το οποίο αντί να παρασκευάζεται από κριθάρι, καλαμποκάλευρο ή κρασί όπως τα άλλα ξίδια, φτιάχνεται από μήλα.

Τα μήλα συνθλίβονται και μετά την απόσταξή τους, ζυμώνονται με βακτήρια.

Τα βακτήρια τρέφονται με το αλκοόλ, εξουδετερώνοντάς το και δημιουργώντας οξικό οξύ. Αυτό είναι και το συστατικό που συνδέεται με τα οφέλη του μηλόξιδου για την υγεία.

Εκτός από μικρές ποσότητες καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου, το μηλόξιδο δεν έχει βιταμίνες ή μέταλλα.

Μπορεί να καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες ή να ληφθεί ως συμπλήρωμα.

Αν και οι συστάσεις δοσολογίας ποικίλλουν, οι περισσότεροι προτείνουν ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού πριν ή μαζί με τα γεύματα για την τόνωση του μεταβολισμού σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Αναφορικά με τη συμβολή του στην απώλεια βάρους, η πιο ευρέως αναφερόμενη μελέτη είναι αυτή του 2009 σε 175 άτομα που κατανάλωναν είτε ένα ρόφημα που δεν περιείχε καθόλου ξίδι, είτε με μία είτε με δύο κουταλιές της σούπας ξίδι κάθε μέρα.

Μετά από τρεις μήνες, όσοι κατανάλωναν μηλόξιδο είχαν μέτρια απώλεια βάρους (δύο έως τέσσερα κιλά) συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν.

Τέσσερις τρόποι που το μηλόξιδο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος:

Βελτιώνει την πέψη

Το μη φιλτραρισμένο μηλόξιδο περιέχει πρωτεΐνη, ένζυμα και καλά βακτήρια.

Το διαπιστώνετε παρατηρώντας το κάτω μέρος του μπουκαλιού, το οποίο είναι θολό παραπέμποντας σε ιστό αράχνης.

Εκεί βρίσκονται τα προβιοτικά που ωφελούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Όταν καταναλώνετε τρόφιμα και ποτά με προβιοτικά, όπως το μηλόξιδο, τα καλά βακτήρια προκαλούν την ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων στο έντερο.

Αυτό συνεπάγεται καλύτερη πέψη που ισοδυναμεί με απώλεια βάρους.

Είναι φυσικό καθαρτικό

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αύξηση του βάρους.

Η προσθήκη μηλόξιδου στην πρωινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει τις κινήσεις του εντέρου λόγω της πηκτίνης, διαλυτής ίνας που βρίσκεται στα μήλα.

Μπορεί η πηκτίνη να βρίσκεται στη φλούδα και το εσωτερικό του μήλου και όχι στο χυμό, οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο, ότι μια κουταλιά της σούπας μηλόξιδο σε ένα ποτήρι νερό το πρωί μπορεί να σας απαλλάξει από τη δυσκοιλιότητα.

Προκαλεί κορεσμό

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξιδιού αυξάνει το αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε υδατάνθρακες που περιέχει ψωμί.

Το μηλόξιδο επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, γι' αυτό και νιώθετε περισσότερο χορτάτοι και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό.

Το αίσθημα πληρότητας μετά από ένα γεύμα μειώνει τις πιθανότητες τσιμπολογήματος.

Καταστέλλει την όρεξη

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι το οξικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, αλλά μπορείτε να προσθέτετε μηλόξιδο σε σάλτσες, ντρέσινγκ και μαρινάδες για να διαπιστώσετε αν σας βοηθά να παίρνετε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Πηγή: express.co.uk