Τα 7 οφέλη του μηλόξιδου για την υγεία όταν το πίνετε πριν κοιμηθείτε
Το μηλόξιδο φτιάχνεται από χυμό μήλου που έχει υποστεί ζύμωση και γενικά θεωρείται ωφέλιμο για την υγεία.

Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως καλύτερη πέψη και έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, αλλά υπάρχουν και πιθανοί κίνδυνοι.
Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη του μηλόξιδου για την υγεία όταν το πίνετε πριν κοιμηθείτε.
Βελτιώνει την πέψη
Το μηλόξιδο είναι φυσικά πλούσιο σε προβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Καταπολεμώντας τα βλαβερά βακτήρια, μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων στο εντερικό μικροβίωμα.
Μελέτες δείχνουν ότι αυτό υποστηρίζει τη διάσπαση τροφών και υδατανθράκων στο πεπτικό σύστημα, μειώνοντας ενδεχομένως συμπτώματα όπως το φούσκωμα και τα αέρια και οδηγώντας σε καλύτερη πεπτική υγεία.
Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου
Το μηλόξιδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την κένωση του στομάχου και εμποδίζοντας τη διάσπαση των υδατανθράκων σε ζάχαρη.
Ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μηλόξιδου μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, και μάλιστα όσο περισσότερο κατανάλωναν, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα.
Άλλη έρευνα έδειξε ότι άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν μηλόξιδο μαζί με μια μερίδα τυρί πριν τον ύπνο είχαν μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα σακχάρου νηστείας σε σύγκριση με όσους έφαγαν μόνο νερό και τυρί.
Υποστηρίζει τη διαχείριση βάρους
Το μηλόξιδο μπορεί να περιορίσει την όρεξη και να σας βοηθήσει να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, ειδικά το βράδυ.
Μελέτη έδειξε ότι άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία που κατανάλωναν 3 κουταλάκια του γλυκού μηλόξιδο καθημερινά για 12 εβδομάδες, παρουσίασαν μείωση του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος.
Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα με υπερβολικό βάρος που έπιναν μηλόξιδο για την ίδια περίοδο, ένιωθαν λιγότερη πείνα και έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έπιναν.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μηλόξιδου με μείωση της ολικής χοληστερόλης και αύξηση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL – «καλή» χοληστερόλη), ειδικά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Άλλες μελέτες έδειξαν ότι άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν μηλόξιδο και ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή μείωσαν τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης και της συνολικής χοληστερόλης.
Καταπολεμά τα βλαβερά βακτήρια
Η έρευνα δείχνει ότι το μηλόξιδο μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων και να καταπολεμήσει βλαβερά βακτήρια, όπως συγκεκριμένα στελέχη Staphylococcus aureus (MRSA) και Escherichia coli (E. coli).
Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για απολύμανση και αντιμετώπιση λοιμώξεων, όμως η κατανάλωσή του το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή παραμονής βλαβερών βακτηρίων στον οργανισμό.
Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση
Το οξικό οξύ που περιέχει το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 30 ml μηλόξιδου μείωσε τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική πίεση, ενώ άλλη έρευνα έδειξε ότι κατανάλωση 20 ml (0,6 oz) προκάλεσε μικρή μείωση στη συστολική πίεση.
Ενισχύει τη διάθεση
Η τακτική κατανάλωση μηλόξιδου μπορεί να έχει οφέλη για την ψυχική υγεία.
Φοιτητές που συμμετείχαν σε σχετική μελέτη ανέφεραν βελτίωση στη διάθεση και μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης μετά από κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας μηλόξιδο δύο φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες.
Επιπλέον, οι αναλύσεις ούρων τους έδειξαν πιθανούς βιοδείκτες που σχετίζονται με ισορροπημένη διάθεση.
Πηγή: verywellhealth