ΟΜΟΡΦΙΑ

Μηλόξυδο: Μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στο αδυνάτισμα; Τι δείχνουν οι έρευνες

Σινάνη Αικατερίνη

Το μηλόξυδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως φυσικό φάρμακο.

Μηλόξυδο: Μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στο αδυνάτισμα; Τι δείχνουν οι έρευνες

H επιστήμη αρχίζει τώρα να επιβεβαιώνει κάποιες από τις ήδη γνωστές ιδιότητές του.

Το μηλόξυδο φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και της γλυκόζης στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2.

Πρόσφατη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients (2025), ανέλυσε τα αποτελέσματα 10 κλινικών μελετών με 861 συμμετέχοντες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι παχύσαρκοι και πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν καθημερινά δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο, έχασαν περίπου το 9,4% του σωματικού βάρους τους.

Η ίδια ανάλυση έδειξε επίσης ότι το μηλόξυδο, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στη βελτίωση του μεταβολικού ελέγχου.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες. Οι περισσότερες από τις μελέτες διήρκησαν μόλις 8-12 εβδομάδες, ενώ μία από αυτές αποσύρθηκε πρόσφατα λόγω προβλημάτων στην ανάλυση των δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.

Ο ενδοκρινολόγος Joseph E. Barrera επισημαίνει ότι η πραγματική απώλεια βάρους πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 1-3 κιλών και όχι τα 7 κιλά που αναφέρθηκαν στην ανασκόπηση.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το μηλόξυδο στην απώλεια βάρους

Η βασική δραστική ουσία του μηλόξυδου είναι το οξικό οξύ, το οποίο φαίνεται να επιβραδύνει την κένωση του στομάχου. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και τείνουμε να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

«Η επιβράδυνση της γαστρικής κένωσης είναι καθοριστικός μηχανισμός τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για τη ρύθμιση του σακχάρου», εξηγεί η Δρ. Shiara Ortiz-Pujols, διευθύντρια Ιατρικής Παχυσαρκίας στο Northwell Health.

Επιπλέον, επειδή το μηλόξυδο είναι προϊόν ζύμωσης, περιέχει προβιοτικά – ωφέλιμα βακτήρια που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή στο έντερο και να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, της γλυκόζης και των λιπιδίων.

Είναι ασφαλές να πίνουμε μηλόξυδο καθημερινά;

Παρόλο που θεωρείται φυσικό προϊόν, το μηλόξυδο δεν είναι ακίνδυνο για όλους:

  • Μπορεί να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα) σε άτομα που ήδη βιώνουν τέτοια συμπτώματα.

  • Η υπερβολική κατανάλωση ή ο συνδυασμός με ορισμένα φάρμακα (π.χ. διουρητικά, καθαρτικά ή ινσουλίνη) μπορεί να οδηγήσει σε υποκαλιαιμία (χαμηλά επίπεδα καλίου), προκαλώντας μυϊκή αδυναμία ή κόπωση.

  • Σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για διαβήτη, η επιπλέον μείωση του σακχάρου από το μηλόξυδο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης.

Η διαιτολόγος Sue-Ellen Anderson-Haynes προτείνει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την τακτική κατανάλωση μηλόξυδου, ώστε να ρυθμιστεί κατάλληλα η φαρμακευτική αγωγή.

Πρέπει πάντα να αραιώνετε το μηλόξιδο σε νερό ή να το χρησιμοποιείτε ως συστατικό σε σάλτσες και dressing σαλάτας για να αποφύγετε τον ερεθισμό του οισοφάγου ή τη φθορά της οδοντικής αδαμαντίνης.

Το συμπέρασμα: Συμπλήρωμα, όχι «μαγικό φίλτρο»

Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι: Το μηλόξυδο δεν αποτελεί θαυματουργό μέσο απώλειας βάρους και δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, τη διαχείριση του στρες και τον καλό ύπνο.

«Το μηλόξυδο είναι απλώς ένα εργαλείο. Δεν το προτείνω σε όλους τους ασθενείς μου. Προτιμώ πρώτα να εστιάζουμε σε βασικούς παράγοντες όπως οι διατροφικές συνήθειες και η καθημερινή άσκηση», αναφέρει η Anderson-Haynes.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά και με μέτρο, μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους και στη ρύθμιση του σακχάρου, αρκεί να αποτελεί μέρος ενός συνολικού, υγιεινού τρόπου ζωής.

Πηγή: Verywellhealth