ΟΜΟΡΦΙΑ

Εμμηνόπαυση: 6 συμβουλές για όμορφη και υγιή επιδερμίδα

Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα και την υγεία τους. Όμως, επειδή είμαστε ό,τι τρώμε ακόμη και αν χρησιμοποιούμε τα πιο ακριβά καλλυντικά αν δεν κάνουμε μια ισορροπημένη και υγιεινή ζωή οι συνέπειες θα είναι ορατές τόσο στο σώμα όσο και την επιδερμίδα του προσώπου μας.

Εμμηνόπαυση: 6 συμβουλές για όμορφη και υγιή επιδερμίδα

Οι γυναίκες βιώνουν πολλές αλλαγές στο σώμα και την υγεία τους καθώς πλησιάζουν την εμμηνόπαυση οι οποίες περιλαμβάνουν εξάψεις, προβλήματα ύπνου, αύξηση βάρους, εναλλαγές της διάθεσης κ.λπ.

Δυστυχώς, υπάρχουν γυναίκες που απορροφημένες από όσα αναφέραμε σε συνδυασμό με τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς τους ξεχνούν να ασχοληθούν με την επιδερμίδα του προσώπου τους.

Αν και εξαρτάται από το DNA και τις συνήθειες της κάθε γυναίκας μετά τα 50 θα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια γήρανσης του δέρματος που περιλαμβάνουν ξηρότητα, χαλάρωση, ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας, χρωματικές αλλαγές καθώς και αγγειακά προβλήματα.

eminopafsi

Οι ορμονικές μεταβολές

Τα μειωμένα ή κυμαινόμενα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης καθώς μια γυναίκα μεταβαίνει στην εμμηνοπαυσιακή φάση επηρεάζουν την παραγωγή σμήγματος και κολλαγόνου αλλάζοντας τη δομή του δέρματος. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που εμφανίζονται ρυτίδες, λεπτές γραμμές, χαλάρωση, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια κ.λπ. Ωστόσο, όσο νωρίτερα ξεκινήσετε να φροντίζετε την επιδερμίδα σας τόσο θα σας «ανταμείψει».

Πώς θα διατηρήσετε τη λάμψη κατά την εμμηνόπαυση

Για να είμαστε υγιείς και λαμπερές θα πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να αποδεχτούμε τις αλλαγές που πλέον είναι ορατές. Έχει μεγάλη σημασία να μεγαλώνουμε όμορφα και να είμαστε συμφιλιωμένες με την ηλικία μας. Πού θα πρέπει να εστιάσουμε και τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε;

1. Προσέξτε τη διατροφή σας

Περιττό να πούμε ότι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε ηλικία. Επίσης, ό,τι τρώμε, αντανακλά στο δέρμα μας. Για να διατηρήσετε τη λάμψη στο πρόσωπό σας, ξεκινήστε να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Επειδή η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες καθημερινά μέσω της διατροφής μας. Καταναλώστε πορτοκάλια, παπάγια, γκουάβα, ανανά, φράουλα, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, μάνγκο, πεπόνι, πιπεριά τσίλι, ντομάτα, μπρόκολο, πιπεριές, λαχανίδα, λαχανάκια Βρυξελλών, πατάτες, αρακά, κουνουπίδι, λάχανο και φύτρες φασολιών.

2. Αυξήστε την ενυδάτωση

Δεδομένου ότι το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό, πρέπει να πίνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Η ενυδάτωση είναι το «κλειδί» για απαλό και ελαστικό δέρμα. Εάν καταναλώνετε πολλά υγρά όπως νερό, νερό καρύδας, φρέσκους χυμούς φρούτων κ.λπ., είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε δερματικά προβλήματα όπως ξηρότητα, κηλίδες στο δέρμα, θαμπάδα κ.λπ. Επιπλέον, εφαρμόστε μια θρεπτική ενυδατική κρέμα με βάση το νερό για να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα της επιδερμίδας σας.

3. Αντηλιακή προστασία

Οι ακτίνες UV προκαλούν βλάβες στο δέρμα που μπορεί να επιδεινωθούν με την ηλικία. Κατά την εμμηνόπαυση το δέρμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία. Χρησιμοποιήστε ένα επώνυμο αντηλιακό προσώπου για να προστατεύσετε το πρόσωπό σας από τις ακτίνες του ηλίου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους καθώς στη χώρα μας τις περισσότερες μέρες του χρόνου έχουμε ηλιοφάνεια. Η αντηλιακή προστασία συμβάλει ώστε να αποφύγουμε τις δυσχρωμίες και τις κηλίδες, ή να προλάβουμε την εμφάνιση νέων.

ORIMI-GYNAIKA-EMMINOPAYSH.jpg

4. Μειώστε το στρες

Τα επίπεδα του στρες αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας καθώς πολλαπλασιάζονται οι υποχρεώσεις μας λόγω του ότι η καθημερινότητα όλων μας είναι αδυσώπητη. Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η καρδιοπάθεια, η νόσος Alzheimer, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, το άσθμα και προβλήματα στο πεπτικό. Οι δε επιπτώσεις του δεν περιορίζονται μόνο στα προαναφερθέντα καθώς στο δέρμα μπορεί να προκληθούν ερυθρότητα, κνησμός, ξεφλούδισμα, ψωρίαση κ.λπ. Διαχειριστείτε το άγχος σας με διαλογισμό, γιόγκα και μουσική και ενδιαφέροντα που σας αποφορτίζουν όσο συχνότερα μπορείτε για το καλό της υγείας και της ομορφιάς σας.

5. Καθαρίστε την επιδερμίδα σας με ήπια καθαριστικά

Αποφύγετε το σαπούνι και τους δραστικούς παράγοντες απολέπισης, όπως τα οξέα. Χρησιμοποιήστε ένα ουδέτερο καθαριστικό για το πρόσωπό σας χωρίς parabens, άρωμα και αλλεργιογόνα συστατικά που δεν ξηραίνουν την επιδερμίδα.

6. Διεγείρετε τη σύνθεση του κολλαγόνου

Διαφορετικοί οροί για το πρόσωπο και τα μάτια είναι απαραίτητοι για τις γυναίκες μετά τα 45.

Κατάλληλοι οροί είναι η ρετινόλη ή άλλα ρετινοειδή και η βιταμίνη C. Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε φυτοοιστρογόνα, τα οποία μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων.

Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση ορού νύχτας για να επιτρέψετε τη θρέψη και αναδόμηση της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι θα μειωθεί το πρήξιμο, η φλεγμονή και τα ορατά σημάδια γήρανσης.

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και λαμπερό μετά την εμμηνόπαυση όπως επιθυμείτε και σας αξίζει!