ΟΜΟΡΦΙΑ

Λευκό χαμόγελο: Οι αιτίες που προκαλούν δυσχρωμία, ο ρόλος των τροφών και οι επιλογές λεύκανσης

Ο χρωματισμός των δοντιών οφείλεται στις διαφορετικές ουσίες που διεισδύουν κάτω από την αδαμαντίνη των δοντιών.

Λευκό χαμόγελο: Οι αιτίες που προκαλούν δυσχρωμία, ο ρόλος των τροφών και οι επιλογές λεύκανσης

Η δισχρωμία των δοντιών προκαλεί αμηχανία σε πολλούς ανθρώπους καθώς ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο κάνει τους ανθρώπους πιο γοητευτικούς.

Η αδαμαντίνη για όσους δεν το γνωρίζουν καθορίζει το χρώμα των δοντιών και την απόχρωσή τους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό καθώς η οδοντική πέτρα που συμβάλλει στο κιτρίνισμα των δοντιών αν δεν αφαιρεθεί μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα ή φλεγμονή των ούλων.

dontia

Οι αιτίες της δυσχρωμίας

Η οδοντική δυσχρωμία, οφείλεται σε πολλές αιτίες όπως οι γενετικοί παράγοντες, η ηλικία, η κακή στοματική υγιεινή, η συσσώρευση βακτηριακής πλάκας, η εναπόθεση πέτρας, η φθορά στην αδαμαντίνη, η χορήγηση τετρακυκλίνης και φθορίου, τα φάρμακα που περιέχουν ιώδιο, η αβιταμίνωση, το κάπνισμα, το κάταγμα στα δόντια και οι τροφές και τα ποτά που καταναλώνουμε.

Το καθημερινό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, ο συχνός καθαρισμός των δοντιών και η αποφυγή των τροφίμων που χρωματίζουν τα δόντια συμβάλουν ώστε να έχουμε ένα υγιές λευκό και ζηλευτό χαμόγελο. Επίσης, αν κριθεί απαραίτητο και τα δόντια σας είναι υγιή, μπορείτε να κάνετε χρήση προϊόντων λεύκανσης.

Οι χρωμογόνες ουσίες στα τρόφιμα

Οι οδοντικές δυσχρωμίες οφείλονται και στη διατροφή μας. Για παράδειγμα το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί, τα αεριούχα ποτά, τα φρούτα των δάσους και τα τρόφιμα που περιέχουν οξέα ή χλωροφύλλη έχουν χρωστικές ουσίες που λεκιάζουν την οδοντοστοιχία μας. Βέβαια, η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού ή ποτού χωρίς κατάλληλη στοματική υγιεινή θα προκαλέσει την κηλίδωση των δοντιών και το κιτρίνισμά τους.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Κόλα: Τα ανθρακούχα ποτά όπως η κόλα έχουν πολύ όξινο pH που μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών ενώ οι χημικές ουσίες που βελτιώνουν τη γεύση μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα.

Τσάι και καφές: Τα δύο αυτά ροφήματα περιέχουν τανίνες οδηγώντας στο κιτρίνισμα της οδοντοστοιχίας.

Γλυκά και σοκολάτα: Η κατανάλωση γλυκών και η σοκολάτα, μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες.

Σάλτσα σόγιας: Αποφύγετε την κατανάλωσή της όπως και τις κόκκινες σάλτσες καθώς συμβάλουν στη χρώση των δοντιών.

Εσπεριδοειδή και όξινες τροφές: Τα κιτρικά τρόφιμα όπως το λεμόνι ή η ντομάτα μπορεί να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορούν να διαβρώσουν το στρώμα του σμάλτου.

Βατόμουρα και ρόδια: Ενώ περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία μπορεί να προστατεύουν τα κύτταρα από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες στα δόντια.

Κόκκινο κρασί: Το οξύ στο κρασί καταστρέφει το σμάλτο, καθιστώντας έτσι τα δόντια σας πιο επιρρεπή στο να κιτρινίσουν.

dontia.jpg

Η πρόληψη

  • Βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα τα δόντια σας
  • Μετά από κάθε γεύμα ξεπλένετε το στόμα σας με νερό
  • Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα
  • Μετά από κάθε γεύμα, αν δεν μπορείτε να πλύνετε τα δόντια σας, μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Εναλλακτικά τελειώστε το γεύμα σας με ένα μήλο
  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα λεύκανσης που θα σας συστήσει ο οδοντίατρός σας
  • Αποφύγετε τη χρήση αντιβιοτικών
  • Μειώστε ή διακόψτε το κάπνισμα
  • Αποφύγετε τα γλυκά και τη ζάχαρη καθώς προκαλούν τερηδόνα
  • Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και το κόκκινο κρασί

Η λεύκανση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντόπαστες με λευκαντικούς παράγοντες, ειδικούς νάρθηκες στο σπίτι ή να κάνετε λεύκανση σε έναν οδοντίατρο. Για τη διαδικασία της λεύκανσης ο οδοντίατρος αφού αφαιρέσει την οδοντική πλάκα με υπέρηχους θα τοποθετήσει μία λευκαντική ουσία σε μορφή ζελέ, η οποία απελευθερώνει οξυγόνο. Το οξυγόνο θα εξουδετερώσει τις χρωστικές ουσίες. Υπάρχουν δύο μέθοδοι λεύκανσης (χρήση laser ή λάμπας led) και ο οδοντίατρός σας θα σας εξηγήσει τις διαφορές και το κόστος.

Στην περίπτωση που επιλεχθεί η λεύκανση με τη μέθοδο ZOOM2, που υπόσχεται τα μέγιστα αποτελέσματα, θα πρέπει την πρώτη φορά να αφιερώσετε 45' επιπλέον του χρόνου καθαρισμού των δοντιών.

Κατά τη διαδικασία ο οδοντίατρος απομονώνει τα ούλα και τα χείλη προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με το υλικό λεύκανσης και στη συνέχεια τοποθετεί το υλικό λεύκανσης πάνω στα δόντια για 15 λεπτά. Μετά το πέρας των 15' και εφόσον δεν υπάρχει κάποια ενόχληση επανατοποθετείται υλικό λεύκανσης το οποίο ενεργοποιείται εκ νέου με τη λάμπα led.

Η διαδικασία, εφόσον χρειαστεί, μπορεί να επαναληφθεί για 3 με 4 κύκλους διάρκειας 15 λεπτών.

Φυσικές θεραπείες για τη λεύκανση των δοντιών

Αν θέλετε να διατηρήσετε το λευκό σας χαμόγελο μπορείτε να τρώτε πολλές φράουλες ή να κάνετε μια πάστα με σόδα και νερό την οποία θα χρησιμοποιείτε κατά διαστήματα. Ωστόσο, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας ο οποίος είναι και ο πλέον κατάλληλος εφόσον γνωρίζει την ποιότητα των δοντιών σας.