ΟΜΟΡΦΙΑ

Το συνένζυμο που είναι θησαυρός για την υγεία της επιδερμίδας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όπως και η βιταμίνη C, έτσι και το CoQ10 είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα.

Το συνένζυμο που είναι θησαυρός για την υγεία της επιδερμίδας
Bigstock

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10, ή ουβικινόνη) είναι ένα αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας.

“Το CoQ10 δεν είναι τόσο γνωστό όσο άλλα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και το Ε, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό μόριο στο δέρμα”, λέει η δρ. Patricia K. Farris, MD, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στην Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Tulane.

Αυτό το μόριο παίζει βασικό ρόλο στη μιτοχονδριακή αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων: μια σειρά αντιδράσεων στα μιτοχόνδρια (“ηλεκτρικό κέντρο” του κυττάρου), που παράγουν ενέργεια για τα κύτταρα.

Το σώμα μπορεί να παράγει με φυσικό τρόπο CoQ10, αλλά αυτά τα επίπεδα πέφτουν καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή η πτώση στο CoQ10 σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο αποδοτική παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα, η οποία εν μέρει συμβάλλει στη γήρανση.

Εκτός από τον ρόλο του στην παραγωγή ενέργειας, το συνένζυμο Q10 δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να εξουδετερώσει ασταθή μόρια (ελεύθερες ρίζες) που σχηματίζονται όταν το σώμα εκτίθεται σε ορισμένους παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και το κάπνισμα τσιγάρων.

Οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, τις κυτταρικές μεμβράνες και το DNA. Ενεργοποιούν επίσης την παραγωγή ενζύμων που αποδομούν το κολλαγόνο καταστρέφοντας περαιτέρω την εξωκυτταρική μήτρα του δέρματος. Αυτό συμβάλλει στις ρυτίδες και τη χαλάρωση του δέρματος.

Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι η αναπλήρωση του CoQ10 που χάνεται από τη φυσική διαδικασία γήρανσης μπορεί να επιβραδύνει τα ορατά σημάδια γήρανσης. Ωστόσο, τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από μικρά μεγέθη δειγμάτων ή μελέτες σε ποντίκια, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Πώς να χρησιμοποιείτε το συνένζυμο Q10 για τη φροντίδα του δέρματος

Η δερματολόγος δρ. Jennifer Baron είπε, ότι το CoQ10 προσφέρει προστασία στο ανώτερο στρώμα του δέρματος.

Τα προϊόντα τοπικής εφαρμογής που έχουν CoQ10 απορροφώνται απευθείας στο δέρμα, δρουν αμέσως για να μειώσουν τις επιδράσεις της γήρανσης του ήλιου και είναι πιθανό να έχουν αντιγηραντική δράση εάν εφαρμόζονται καθημερινά, σύμφωνα με την ίδια.

Μια μελέτη του 2015 σε 73 γυναίκες ηλικίας 20-66 ετών διαπίστωσε ότι η τοπική θεραπεία με συνένζυμο Q10 μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα και να μειώσει τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα.

Σύμφωνα με τη δρ. Baron, το CoQ10 συνδυάζεται καλά με άλλα αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά. Για παράδειγμα, η ρετινόλη και το CoQ10 είναι και τα δύο λιποδιαλυτά και αν χρησιμοποιηθούν μαζί, μπορούν να διεισδύσουν σε όλα τα στρώματα του δέρματος.

Η ρετινόλη, το πράσινο τσάι και η βιταμίνη C είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες για την προστασία και την λάμψη του δέρματος, την αναστροφή της βλάβης από τον ήλιο και την προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου. Αλλά είναι το συνένζυμο Q10 εκείνο που τα ενισχύει και τα βοηθάει να διεισδύσουν καλύτερη σε όλα τα στρώματα του δέρματος, πρόσθεσε η ίδια.

Διαθέσιμα είναι και από του στόματος συμπληρώματα CoQ10. Άλλωστε αυτό το αντιοξειδωτικό βρίσκεται σε διατροφικές πηγές όπως το κρέας, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και ορισμένα έλαια. Μια μελέτη του 2016 με 33 συμμετέχοντες διαπίστωσε επίσης ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής CoQ10 οδήγησε σε λιγότερες λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπληρώματα CoQ10 είναι μια θαυματουργή θεραπεία για τις ρυτίδες.

“Δεν θα ξαναχτίσει το κολλαγόνο ή την ελαστίνη που χάνεται, αλλά μπορεί να επιβραδύνει την καταστροφή του”, επισήμανε η δρ. Baron.