ΟΜΟΡΦΙΑ

Υπερμελάγχρωση: Τι να κάνετε για τα σημάδια στην επιδερμίδα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η υπερμελάγχρωση είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει διαφορετικούς τύπους αποχρωματισμού του δέρματος. Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρα που δίνουν το χρώμα στο δέρμα υπερπαράγουν χρωστική ουσία, προκαλώντας σκουρόχρωμο δέρμα σε μπαλώματα.

Υπερμελάγχρωση: Τι να κάνετε για τα σημάδια στην επιδερμίδα
Bigstock

Η υπερμελάγχρωση προκαλείται από την υπερπαραγωγή μελανίνης, η οποία είναι η χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Υπερμελάγχρωση: Αιτίες

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί ένα γενικό σκουρόχρωμο δέρμα στους περισσότερους τύπους δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ακτίνες UV του ήλιου εγείρουν τα κύτταρα χρωστικής σε υπερπαραγωγή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε σκούρα σημεία στο δέρμα.

Οι ορμονικές αλλαγές (π.χ. μέθοδοι αντισύλληψης, εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση) συνήθως οδηγούν σε υπερμελάγχρωση. Ειδικότερα, μια διακύμανση των επιπέδων της γυναικείας σεξουαλικής ορμόνης (οιστρογόνα και προγεστερόνη) μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις αποχρωματισμού του δέρματος, όπως το μέλασμα.

Δερματικό τραύμα ή φλεγμονή σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερμελάγχρωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ξέσπασμα ακμής, κόψιμο, τραύμα, τριβή ή μια δερματική πάθηση (π.χ. έκζεμα) τα οποία όλα προκαλούν φλεγμονή. Ως αποτέλεσμα, τα κύτταρα μελανίνης αρχίζουν να υπερπαράγουν χρωστική ουσία, δημιουργώντας ένα σκούρο σημείο μετά την επούλωση του τραύματος.

Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει αποχρωματισμό του δέρματος, ενεργοποιώντας τα επίπεδα κορτιζόλης (γνωστή και ως ορμόνη του στρες). Οι ειδικοί θεωρούν ότι η απελευθέρωση υπερβολικής ποσότητας αυτής της ορμόνης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική κατανάλωση μελανίνης, οδηγώντας σε υπερμελάγχρωση.

Ορισμένοι τύποι φαρμάκων μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπερμελάγχρωση. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • αντιβιοτικά
  • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
  • ανθελονοσιακά
  • αντισπασμωδικά
  • ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια και
  • φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος, όπως τα ρετινοειδή και ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Θεραπείες για την υπερμελάγχρωση

Η αποτελεσματικότητα της όποιας θεραπείας εξαρτάται από την αιτία του αποχρωματισμού.

Ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει τυχόν βασικές αιτίες της υπερμελάγχρωσης. Προτού σας συστήσει συγκεκριμένες θεραπείες, θα εξετάσει παράγοντες όπως ο τόνος του δέρματός σας, το πόσο πολύ έχει επηρεάσει η υπερμελάγχρωση τα στρώματα του δέρματός σας και τυχόν παράγοντες που προκαλούν υπερμελάγχρωση ή παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχετε.

Από εκεί, μπορεί να σας συστήσουν μία ή έναν συνδυασμό διαφορετικών θεραπειών υπερμελάγχρωσης, όπως:

Απλά τοπικά φάρμακα

Περιλαμβάνουν συστατικά όπως το αζελαϊκό οξύ, το κοτζικό οξύ, το γλυκολικό οξύ και η βιταμίνη C. Βοηθούν στην επιβράδυνση της παραγωγής μελανίνης. Είναι πάντα σώφρον να ρωτήσετε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με την ασφάλεια ή την ποιότητα των προϊόντων περιποίησης δέρματος που υπάρχουν στα φαρμακεία.

Συνταγογραφούμενα τοπικά φάρμακα

Αυτές οι αλοιφές είναι ισχυρότερες και είναι διαθέσιμες μόνο μέσω ιατρικής συνταγής. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες, καθώς τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αντίδραση ή ευαισθησία λόγω της ισχύος τους. Οι τυπικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Υδροκινόνη: Λειτουργεί για να “φωτίσει” και να εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος και χρησιμοποιείται συνήθως στη θεραπεία για το μέλασμα.
  • Ρετινοειδή και κορτικοστεροειδή: Μερικές φορές χρησιμοποιούνται μαζί για την μείωση του αποχρωματισμού, στοχεύοντας τη φλεγμονή και την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.
  • Κρέμα τριπλού συνδυασμού: Περιέχει και τα τρία συστατικά (υδροκινόνη, ρετινοειδή, κορτικοστεροειδή) για την καταπολέμηση του αποχρωματισμού.

Χημικό πίλινγκ

Γίνεται σε ιατρείο δερματολόγου και περιλαμβάνει την αφαίρεση της περίσσειας χρωστικής από το δέρμα με την εφαρμογή ενός στρώματος (ασφαλούς) χημικού διαλύματος. Μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση της επιδερμίδας και να “φωτίσει” τυχόν σκούρα μπαλώματα.

Μικροδερμοαπόξεση

Περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής για να ξεφλουδίσει ένα εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος και επίσης να επιτρέψει σε άλλα τοπικά φάρμακα να απορροφηθούν πιο εύκολα από το δέρμα.

Microneedling

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί μια συσκευή με μικροσκοπικές βελόνες για να δημιουργήσει μικροσκοπικά τραύματα στο δέρμα, τα οποία βοηθούν στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου. Καθώς αυτά τα μικροσκοπικά τραύματα επουλώνονται, μπορεί να αναπτυχθεί ένας πιο ομοιόμορφος τόνος δέρματος συνολικά, μειώνοντας την εμφάνιση αποχρωματισμού.

Θεραπεία λέιζερ

Αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε αντηλιακή προστασία και μια συνταγογραφούμενη θεραπεία για την υπερμελάγχρωση μετά τη θεραπεία με λέιζερ. Ορισμένες προσωρινές παρενέργειες, όπως ένα βραχυπρόθεσμο σκούρο χρώμα κηλίδων ηλικίας ή άλλος αποχρωματισμός, μπορεί να συμβούν πριν τα τελικά αποτελέσματα.

Ανάλογα με την αιτία της υπερμελάγχρωσης και το πόσο σοβαρή είναι η περίπτωσή σας, ορισμένες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να χρειαστούν από τρεις μήνες έως ένα έτος για να δείξουν αποτελέσματα.

Πηγή: health.com