ΟΜΟΡΦΙΑ

Συμβουλές δερματολόγου για γυναίκες με αραίωση μαλλιών

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η αραίωση των μαλλιών είναι συχνή καθώς γερνάμε.

Συμβουλές δερματολόγου για γυναίκες με αραίωση μαλλιών
Bigstock

Και ενώ τα σημάδια μπορεί να μην είναι τόσο εμφανή όσο στους άνδρες, περίπου το 55% των γυναικών βιώνουν κάποια απώλεια μαλλιών μέχρι τα 70 τους.

Οι θεραπείες για την πρόληψη ή τη διακοπή της αραίωσης των μαλλιών μπορούν να βοηθήσουν πολλές γυναίκες που χάνουν τα μαλλιά τους.

“Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η τριχόπτωση ή η φαλάκρα σε κάποια σημεία συμβαίνει μόνο στους άνδρες”, λέει η δρ. Dawn Davis, δερματολόγος της Mayo Clinic.

Αλλά πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών στις γυναίκες: εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, ιατρικά προβλήματα, φάρμακα, ακόμη και άγχος. Ωστόσο, η πιο κοινή αιτία είναι η γυναικεία φαλάκρα, μια γενετική και ορμονική τριχόπτωση που εμφανίζεται σταδιακά σε πολλές γυναίκες.

"Ξεκινά με την αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής ακριβώς στο κέντρο. Έτσι, οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν ότι όταν κάνουν χωρίστρα στα μαλλιά τους, εκείνο το σημείο είναι λίγο πιο φαρδύ ή ίσως είναι πιο μαλακό", λέει η δρ. Davis και προσθέτει:

"Και τότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι η πυκνότητα απλά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Και σε ακραία μορφή, μπορεί να υπάρχει απουσία τριχών στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής".

Η έγκαιρη θεραπεία είναι πολύ σημαντική

“Μόλις αρχίσετε να βλέπετε την τριχόπτωση -επειδή οι διαταραχές των μαλλιών είναι συχνά ευαίσθητες στο χρόνο- θα σας συνιστούσα να επισκεφτείτε έναν ειδικό μαλλιών, όπως έναν δερματολόγο”, λέει η δρ. Davis.

Και δίνει τις εξής συμβουλές:

"Να φέρεστε απαλά στα μαλλιά σας. Να τα λούζετε λιγότερο συχνά. Μην τα δένετε σε σφιχτές πλεξούδες ή σφιχτό κότσο. Να είστε προσεκτικές με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας, ώστε να μην περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες".

Πηγή: mayoclinic.org