ΟΜΟΡΦΙΑ

Αδυνάτισμα: Παίζει ρόλο η συχνότητα της άσκησης;

Σινάνη Αικατερίνη

Είτε κάνετε γυμναστική τακτικά, είτε 1-2 φορές την εβδομάδα, αποκομίζετε τα ίδια οφέλη ως προς την απώλεια βάρους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, της πρώτης του είδους που εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ των προτύπων σωματικής δραστηριότητας και της αντικειμενικά μετρούμενης μάζας λιπώδους ιστού.

Αδυνάτισμα: Παίζει ρόλο η συχνότητα της άσκησης;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση ή 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση την εβδομάδα.

Πολλοί ωστόσο δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε αυτό το στόχο, καθώς η σωματική δραστηριότητα είναι χρονοβόρα σε μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που χαρακτηρίζονται από τους ερευνητές ως «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» -συμπυκνώνουν δηλαδή την άσκηση σε μία έως δύο ημέρες την εβδομάδα- μπορούν να χάσουν βάρος ανάλογο με αυτό που χάνουν όσοι ασκούνται τακτικά, εφόσον επιτυγχάνουν τους συνιστώμενους στόχους.

«Το μοτίβο του πολεμιστή του Σαββατοκύριακου αξίζει να προωθηθεί σε άτομα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη συνιστώμενη συχνότητα με βάση τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές», δήλωσε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Lihua Zhang, γιατρός στο Νοσοκομείο Fuwai, το Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακών Παθήσεων και την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών.

Η Zhang προτείνει σε όσους κάνουν δουλειά γραφείου, τους οδηγούς και γενικά όσους χρειάζεται να κάθονται επί πολλές ώρες, να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο της καθιστικής ζωής, κάνοντας γυμναστική 1-2 φορές την εβδομάδα.

«Η μελέτη μας θα μπορούσε να τους προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή για να διατηρούνται σε φόρμα», δήλωσε η Zhang, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κατάλληλες δραστηριότητες για τους πολεμιστές του Σαββατοκύριακου, όπως η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η ποδηλασία ή το τρέξιμο.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από περισσότερους από 9.600 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή από το 2011 έως το 2018. Η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 20 έως 59 ετών.

Η κοιλιακή και η γενική παχυσαρκία αξιολογήθηκαν με απορροφησιομετρία ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DXA), μια μη επεμβατική σάρωση της σύστασης σώματος, και με ανθρωπομετρικές μετρήσεις.

Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συλλέχθηκαν από το Παγκόσμιο Ερωτηματολόγιο Σωματικής Δραστηριότητας και οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν ως ανενεργοί, πολεμιστές του Σαββατοκύριακου και τακτικά ενεργοί.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι 772 συμμετέχοντες ανέφεραν το πρότυπο του πολεμιστή του Σαββατοκύριακου και 3.277 ανέφεραν το πρότυπο τακτικής άσκησης. Σε σύγκριση με τους 5.580 αδρανείς συμμετέχοντες, τόσο η ομάδα των πολεμιστών του Σαββατοκύριακου όσο και η ομάδα όσων ασκούνταν τακτικά, είχαν λιγότερο λίπος στην κοιλιά, μικρότερη περίμετρο μέσης, λιγότερη λιπώδη μάζα και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Τα μέλη αυτών των δύο ομάδων είχαν επίσης μικρότερη ηλικία, έτειναν να έχουν υψηλότερο μορφωτικό υπόβαθρο και λιγότερες πιθανότητες να είναι άνεργοι ή να έχουν υπέρταση ή διαβήτη.

Η μελέτη επιβεβαιώνει την πάγια θέση των ειδικών, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από τη μηδενική δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προπόνηση των πολεμιστών του Σαββατοκύριακου ήταν υψηλότερης έντασης και μεγαλύτερης διάρκειας, χαρακτηριστικά που συσχετίζονται με ακόμη χαμηλότερο κοιλιακό λίπος. Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι πάντως ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι δραστήριοι με οποιονδήποτε τρόπο ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Obesity.