ΟΜΟΡΦΙΑ

Τι γίνεται στο δέρμα αν φοράτε μέικαπ στο γυμναστήριο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είναι σύνηθες πλέον να βλέπουμε πολλά άτομα να πηγαίνουν στο γυμναστήριο ή να ιδρώνουν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να έχουν βγάλει το μακιγιάζ από το πρόσωπό τους.

Τι γίνεται στο δέρμα αν φοράτε μέικαπ στο γυμναστήριο
Bigstock

Ίσως ο συνδυασμός καλλυντικών και ιδρώτα να μοιάζει αβλαβής, αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς η χρήση foundation κατά τη διάρκεια της προπόνησης θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του δέρματος.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο A&M στο Σαν Αντόνιο του Τέξας διερεύνησαν το πώς το καλλυντικό foundation συνδέεται με δερματικές παθήσεις εν μέσω σωματικής άσκησης. Η μελέτη τους παρατήρησε 43 υγιείς φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς συμμετείχαν σε μια άσκηση διάρκειας 20 λεπτών στον διάδρομο. Για πιο ολοκληρωμένη ανάλυση, οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν foundation στην μία πλευρά του προσώπου, αφήνοντας το άλλο μισό ανέγγιχτο.

Μετά την προπόνηση, εμφανίστηκε ένα ενδιαφέρον μοτίβο σε διάφορες μετρήσεις του δέρματος, όπως η υγρασία , η ελαστικότητα, το μέγεθος των πόρων, το σμήγμα (η λιπαρή ουσία που εκκρίνεται από τους αδένες του δέρματος) και τα επίπεδα λιπαρότητας. Συγκεκριμένα:

  • Τόσο στα σημεία με foundation, όσο και χωρίς παρατηρήθηκε αύξηση στην υγρασία και την ελαστικότητα, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση της ενυδάτωσης που προκαλείται από τον ιδρώτα.
  • Ωστόσο, στην περιοχή του προσώπου με foundation εντοπίστηκαν φραγμένοι πόροι, αυξημένη παραγωγή σμήγματος και ανισορροπία στα επίπεδα φυσικού ελαίου.

Γυμναστική: Τι συμβαίνει αν έχετε foundation στο πρόσωπό σας

Οι ερευνητές εντόπισαν 4 βασικά ευρήματα:

  1. Ενίσχυση υγρασίας και ελαστικότητας: Η άσκηση αυξάνει φυσικά την ενυδάτωση και την ευελιξία του δέρματος, αλλά η χρήση του foundation φαίνεται να ενισχύει αυτό το αποτέλεσμα, πιθανώς δεσμεύοντας περισσότερη υγρασία. Η ομάδα παρατήρησε υψηλότερο επίπεδο υγρασίας μετά την άσκηση σε περιοχές με foundation σε σύγκριση με εκείνες χωρίς.
  2. Μέγεθος πόρων: Οι πόροι στις ζώνες χωρίς μακιγιάζ διευρύνθηκαν σημαντικά μετά την άσκηση, μια φυσική απόκριση που βοηθά στην ψύξη του σώματος. Το μακιγιάζ φαινόταν να περιορίζει αυτή την επέκταση, υπονοώντας την πιθανότητα φραγμένων πόρων λόγω της χρήσης foundation.
  3. Αύξηση σμήγματος: Οι ερευνητές παρατήρησαν μια έντονη αντίθεση στα επίπεδα σμήγματος μετά την άσκηση. Οι περιοχές με foundation παρουσίασαν σημαντική αύξηση, υποδηλώνοντας ότι το μακιγιάζ θα μπορούσε να εμποδίσει τη φυσική διαδικασία της επιδερμίδας να διαχειριστεί και να αποβάλει αποτελεσματικά το σμήγμα.
  4. Ανισορροπία φυσικών ελαίων: Στην αναζήτηση ισορροπημένης λιπαρότητας δέρματος, η άσκηση χωρίς μακιγιάζ φαίνεται ευεργετική. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περιοχές με foundation παρουσίασαν μείωση των επιπέδων λιπαρότητας μετά την προπόνηση, υποδηλώνοντας πιθανώς ότι το μακιγιάζ πιθανώς επιδεινώνει την ξηρότητα του δέρματος.

Συνοπτικά, αν και η επιθυμία να δείχνετε ωραία ακόμα και στο γυμναστήριο είναι κατανοητή, οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του δέρματος δεν μπορούν να αγνοηθούν. Τα στοιχεία συγκλίνουν προς την αποφυγή μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ώστε να μπορεί το δέρμα να αναπνέει, να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και να διατηρεί μια φυσική ισορροπία υγρασίας και λιπαρότητας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology.

Πηγή: studyfinds.org