ΟΜΟΡΦΙΑ

Μπότοξ: Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις – Τι γίνεται όταν το σταματήσετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα αποτελέσματα των ενέσεων μπότοξ (botox) είναι προσωρινά και διαρκούν μόνο 3-4 μήνες.

Μπότοξ: Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις – Τι γίνεται όταν το σταματήσετε

“Οι ενέσεις μπότοξ δεν είναι σαν μια βρύση, που την ανοίγεις και κλείνεις. Είναι μια σταδιακή μείωση του επιθυμητού αποτελέσματος”, λέει συνεργάτης της Cleveland Clinic, αισθητικός χειρουργός, δρ. James Zins.

Αυτό σημαίνει ότι αν σας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο οι ενέσεις σας κάνουν να φαίνεστε ή να αισθάνεστε, τότε θα πρέπει να τις επαναλαμβάνετε ανά τακτά διαστήματα για να διατηρήσετε τον αποτέλεσμα.

Τι συμβαίνει όμως αν συνεχίσετε να κάνετε ενέσεις επ' αόριστον; Η έρευνα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του botox και άλλων ενέσεων νευροτοξίνης είναι περιορισμένη, αλλά συνεχίζεται.

Έχει μακροπρόθεσμες παρενέργειες το μπότοξ;

Εάν θέλετε να διατηρήσετε μια όψη χωρίς ρυτίδες (ή μειωμένες ρυτίδες) θα πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε ενέσεις κάθε λίγους μήνες. Και με τον καιρό, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές συγκριτικά με την πρώτη στιγμή που ξεκινήσατε να τις κάνετε. Αλλά αυτές οι επιπτώσεις είναι όλες αναστρέψιμες εάν σταματήσετε να κάνετε ενέσεις.

“Το μπότοξ είναι προσωρινό, οπότε αν υπάρχει κάποια δυσμενή επίδραση, είναι και αυτή προσωρινή”, δηλώνει ο δρ. Zins.

Αλλά ισχύει και το αντίστροφο: εάν σταματήσετε να κάνετε ενέσεις, θα σταματήσετε επίσης να βλέπετε τα οφέλη τους. Θα επανέλθουν δηλαδή οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες.

Εναπόκειται σε εσάς να βάλετε σε προτεραιότητα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Εδώ είναι μερικές από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που πρέπει να γνωρίζετε.

Το μπότοξ μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς του προσώπου

“Η βοτουλινική τοξίνη (μπότοξ) επί της ουσίας εμποδίζει τη επικοινωνία μεταξύ του νεύρου και του μυός, προκαλώντας εξασθένηση αυτού του μυός”, εξηγεί ο δρ. Zins. Εάν συνεχίσετε να κάνετε ενέσεις, με την πάροδο του χρόνου οι μύες σας θα εξασθενήσουν από την έλλειψη χρήσης.

“Αν κάνετε μπότοξ για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθεί κάποια μυϊκή ατροφία. Εκτός από το πρόσωπο, έχει χρησιμοποιηθεί και σε γάμπες. Υπάρχουν άτομα που επειδή νιώθουν ότι έχουν μεγάλες γάμπες, θέλουν να τις μειώσουν”, είπε ο ίδιος.

Σε αυτό το παράδειγμα, οι γάμπες γίνονται πιο αδύνατες, επειδή ο μυς της γάμπας ατροφεί λόγω έλλειψης χρήσης. Αλλά και πάλι, εάν σταματήσετε να κάνετε ενέσεις, οι μύες σας θα αρχίσουν να ανακτούν τη δύναμή τους.

Μπορεί να αρχίσετε να συνοφρυώνεστε λιγότερο

“Με χρόνια χρήση μπότοξ, μερικές φορές, μπορούμε να τροποποιήσουμε το συνοφρύωμα. Διαπιστώνουμε ότι με τις επαναλαμβανόμενες ενέσεις, οι άνθρωποι δεν συνοφρυώνονται τόσο πολύ, όπως αν κάνουμε ένεση στις κάθετες γραμμές που εμφανίζονται ανάμεσα στα φρύδια”, είπε ο δρ. Zins.

Η εφαρμογή ενέσεων μπότοξ γύρω από το στόμα εμποδίζει αυτό το συνοφρύωμα του προσώπου, οπότε αυτοί οι μύες μπορεί τελικά να παύσουν να λειτουργούν. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί επίσης να σχετίζεται με μυϊκή ατροφία, αν και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι.

Οι ενέσεις μπορεί να διαρκούν περισσότερο

Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά να κάνετε ενέσεις, ο δρ. Zins λέει ότι αυτές γενικά διαρκούν 3-4 μήνες, με σταδιακή απώλεια του αποτελέσματος με την πάροδο του χρόνου. Η ακριβής χρονική διάρκεια διαφέρει από άτομο σε άτομο και ανάλογα με τη δόση, αλλά οι υψηλότερες δόσεις τείνουν να διαρκούν περισσότερο.

Όταν οι μύες σας συνηθίσουν στις επιδράσεις της τοξίνης, αρχίζουν να εξασθενούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι μελλοντικές ενέσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από τις αρχικές σας, αν και δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα επ' αυτού.

Αυτό θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο, επιτρέποντάς σας να λαμβάνετε μικρότερες δόσεις και να κάνετε τα επόμενα ραντεβού σας πιο αραιά.

Οι ενέσεις μπότοξ μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών ρυτίδων

Σε νεαρότερη ηλικία, η λήψη μίνι δόσεων Botox (γνωστό ως Baby Botox) μπορεί να έχει προληπτικό αποτέλεσμα που να εμποδίζει τις ρυτίδες να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα ή τόσο έντονα. Αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία ειπωθεί κάτι τέτοιο με επιστημονική βεβαιότητα.

“Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για να υποστηρίξουμε αυτή τη θεωρία, αλλά είναι μια λογική υπόθεση. Και πάλι, η ιδέα είναι ότι οι ενέσεις Botox κόβουν τη συνήθεια του συνοφρυώματος και είτε εκπαιδεύουν τους μύες είτε τους αναγκάζουν να εξασθενήσουν, ώστε να μην είναι τόσο δραστήριοι”, λέει ο δρ. Zins.

Το 2006, μια μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου μπότοξ σε ένα σύνολο διδύμων: Το ένα άτομο εκ των διδύμων έλαβε τακτικές ενέσεις μπότοξ για 12 χρόνια, ενώ το άλλο έκανε ενέσεις μόνο δύο φορές στην ζωή του. Ακόμη και 7 μήνες μετά τις τελευταίες τους ενέσεις, το άτομο που έκανε κανονικό μπότοξ είχε λιγότερο εμφανείς ρυτίδες στα μάτια σε σχέση με τον δίδυμο αδερφό του.

Καθώς μεγαλώνετε το botox δεν λειτουργεί τόσο καλά

Ο δρ. Zins σημειώνει ότι όσο μεγαλώνετε (και όσο πιο σταθερές είναι οι ρυτίδες σας), τόσο μικρότερο αντίκτυπο μπορούν να έχουν οι ενέσεις μπότοξ από μόνες τους:

“Όταν υπάρχουν γραμμές συνοφρυώματος σε κατάσταση ηρεμίας του προσώπου, συνήθως γύρω στην ηλικία των 60 ετών περίπου, τότε το Botox δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο όταν ήσασταν νεότεροι και οι γραμμές του συνοφρυώματος εμφανίζονταν μόνο με κινήσεις των μυών του προσώπου”.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο/η δερματολόγος/αισθητικός σας μπορεί να προτείνει την εφαρμογή δερματικών πληρωτικών (fillers) για καλύτερο αποτέλεσμα.

Λεπταίνει η επιδερμίδα με την πάροδο του χρόνου;

Μερικοί πιστεύουν ότι η λήψη ενέσεων για πολλά χρόνια έχει κάνει το δέρμα τους πιο λεπτό στην περιοχή των ενέσεων, αν -και πάλι- δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν τη σύνδεση. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι ενέσεις Botox μπορεί να βελτιώσουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: το δέρμα γίνεται πιο λεπτό καθώς γερνάτε, είτε κάνετε ενέσεις μπότοξ, είτε όχι. Είναι κάτι φυσιολογικό και αναπόφευκτο.

Τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να κάνετε μπότοξ

Εάν σταματήσετε να κάνετε ενέσεις botox, τα αποτελέσματά τους θα εξασθενίσουν με τον καιρό. Εάν δεν επαναλάβετε τη διαδικασία, οι όποιες επιδράσεις των ενέσεων τελικά θα εξαφανιστούν.

“Το μπότοξ είναι προσωρινό. Όταν σταματήσουν οι θεραπείες, το αποτέλεσμα εξαφανίζεται”, υπογράμμισε ο δρ. Zins.

Πηγή: clevelandclinic.org