ΟΜΟΡΦΙΑ

Μέλασμα: Πώς μειώνονται οι πανάδες στο πρόσωπο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα σκούρα μπαλώματα ή πανάδες στο πρόσωπο είναι μέλασμα και είναι πιθανό να προληφθούν και να γίνουν λιγότερο αισθητά, σύμφωνα με μια δερματολόγο.

Μέλασμα: Πώς μειώνονται οι πανάδες στο πρόσωπο
Bigstock

Η δερματολόγος δρ. Rebecca Kazin, αναπληρώτρια διευθύντρια στο διάσημο Ινστιτούτο Δερματολογικής Χειρουργικής Λέιζερ της Ουάσιγκτον στο Chevy Chase, προσφέρει μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των σημαδιών του μελάσματος, τα οποία προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, την εγκυμοσύνη, το άγχος, ορισμένα φάρμακα και μερικές φορές από κάποια ιατρική πάθηση.

“Αν και το μέλασμα μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του, μπορεί να επιμείνει για χρόνια. Αν και δεν είναι επιβλαβές, κατά κανόνα οι άνθρωποι θέλουν να το αντιμετωπίσουν”, λέει η δρ. Kazin.

Ένας δερματολόγος μπορεί να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας, χρησιμοποιώντας διαφορετικές θεραπείες για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες κάθε ασθενή, πρόσθεσε.

Τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που δίνουν στο δέρμα το χρώμα του) είναι πιο ενεργά σε πιο σκούρες επιδερμίδες, επομένως το μέλασμα μπορεί να είναι πιο αισθητό με πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος.

Πανάδες: Τι να κάνετε για το μέλασμα στο πρόσωπο

Η δρ.Kazin και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστούν την προστασία του δέρματος από τον ήλιο.

Αναζητήστε σκιά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Φοράτε αντηλιακά ρούχα, όπως ένα ελαφρύ και μακρυμάνικο πουκάμισο, παντελόνι, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου. Η επιλογή ρούχων με δείκτη υπεριώδους προστασίας (UPF) στην ετικέτα μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη προστασία.

Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος, ανθεκτικό στο νερό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο σε όλο το δέρμα που δεν καλύπτεται από ρούχα όποτε βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες.

Επανεφαρμόστε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες, ή και πιο συχνά εφόσον κολυμπάτε ή ιδρώνετε.

Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με μεταλλική βάση που περιέχει ένα μείγμα πρόσθετων χρωστικών, για να προστατευτείτε από το ορατό φως, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει το μέλασμα, ειδικά σε άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος. Χρησιμοποιήστε ένα με οξείδια σιδήρου πέραν του αντηλιακού σας με SPF 30 και πάνω.

Προστατέψτε το δέρμα σας από ερεθισμούς επιλέγοντας απαλά προϊόντα περιποίησης δέρματος και μακιγιάζ χωρίς άρωμα.

Τέλος, να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος για να δουλέψουν οι θεραπείες για τις πανάδες, επομένως η κάλυψη με μακιγιάζ του ανομοιόμορφου τόνου δέρματος μπορεί να κάνει το μέλασμα λιγότερο αισθητό, αν η εμφάνιση σας ενοχλεί. Ένας δερματολόγος μπορεί να προσφέρει σχετικές συμβουλές.

“Λάβετε υπόψη ότι και άλλες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν ανομοιόμορφο τόνο δέρματος. Για ακριβή διάγνωση, επισκεφτείτε δερματολόγο”, κατέληξε η δρ. Kazin.

Πηγή: healthday.com