ΟΜΟΡΦΙΑ

Δερματικά προβλήματα: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Ο τοπικός αποχρωματισμός του δέρματος, ένα εξάνθημα ή κάποια άλλη δερματική αλλοίωση μπορεί να οφείλονται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, καθεμία από τις οποίες αντιμετωπίζεται με διαφορετικές θεραπείες.

Δερματικά προβλήματα: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Για το λόγο αυτό, το πρώτο και βασικότερο βήμα για την αντιμετώπιση ενός δερματικού προβλήματος είναι η ορθή αναγνώριση των συμπτωμάτων.

Αναγνωρίστε μερικά από τα πιο συχνά δερματικά προβλήματα μέσα από φωτογραφίες.

1. Ροδόχρους νόσος (rosacea)

rosacea scimat scimat 0

Πρόκειται για μια χρόνια νόσο που χαρακτηρίζεται από το έντονο κοκκίνισμα του προσώπου λόγω υπερβολικής παραγωγής σμήγματος. Εκδηλώνεται στο δέρμα γενικευμένη ερυθρότητα ή εμφανίζονται μικροσκοπικά κόκκινα εξανθήματα, γι’ αυτό και η ροδόχρους νόσος συχνά συγχέεται με την ακμή. Το κοκκίνισμα συχνά συνοδεύεται από ξεφλούδισμα και το πρήξιμο του δέρματος. Παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, το έντονο στρες, το κόκκινο κρασί, τα πικάντικα φαγητά και η υψηλή θερμοκρασία συχνά πυροδοτούν την έξαρση των συμπτωμάτων.

2. Σμηγματορροϊκή υπερπλασία

sebaceous hyperplasia 3019 courtesy of american academy

Εμφανίζεται σε άτομα με λιπαρό τύπο δέρματος και χαρακτηρίζεται από τη διόγκωση ενός σμηγματογόνου αδένα, συνήθως στο μέτωπο ή τα μάγουλα. Ένα ή και περισσότερα εξανθήματα – στο χρώμα του δέρματος ή ελαφρώς κιτρινωπά – εμφανίζονται στο δέρμα, με χαρακτηριστικό γνώρισμα ένα μικρό βαθούλωμα στο κέντρο τους.

3. Κεχρίο

milia levent konuk shutterstock 293190812

Το κεχρίο είναι μια μικροσκοπική, λευκή, συμπαγής κύστη από κερατίνη (πρωτεΐνη του δέρματος). Συνήθως εμφανίζεται γύρω από τα μάτια ή στα μάγουλα και υποχωρεί αυτομάτως μέσα σε μερικούς μήνες. Η χρήση ρετινοειδών μπορεί να επισπεύσει τη διαδικασία ώστε το κεχρίο να φύγει πιο γρήγορα.

4. Κρεατοελιά

skin tags jodi jacobson gettyimages 157730857

Η μικρή δερματική ανάπτυξη που γνωρίζουμε ως κρεατοελιά είναι από τις συχνότερες δερματικές αλλοιώσεις και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Περισσότερες κρεατοελιές εμφανίζονται συνήθως στο δέρμα όσο περνούν τα χρόνια, κυρίως σε σημεία του σώματος όπου το δέρμα σχηματίζει πτυχώσεις, όπως οι μασχάλες. Οι κρεατοελιές αφαιρούνται μόνο για λόγους αισθητικής.

5. Έκζεμα

gettyimages 180934156 excema

Το έκζεμα χαρακτηρίζεται από το έντονο κοκκίνισμα και την τοπική ξηρότητα του δέρματος που συνοδεύονται από φαγούρα. Ορισμένα σαπούνια, τα τεχνητά αρώματα και η αφυδάτωση του δέρματος επιδεινώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα.

6. Μέλασμα

melasma gettyimages 187156838

Μέλασμα ονομάζεται η χρωματική αλλοίωση της επιδερμίδας (συγκεκριμένα, το δέρμα γίνεται πιο σκούρο) σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το μέτωπο, τα μάγουλα και το άνω χείλος. Είναι πολύ πιο συχνό στις γυναίκες, καθώς συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Ραγάδες: Πώς θα προλάβετε την εμφάνισή τους
Πώς θα σπάσεις το σπυράκι για να μην προκληθεί μόλυνση
Πώς επηρεάζουν την επιδερμίδα κρασί, γλουτένη, ζάχαρη και γαλακτοκομικά (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ