ΟΜΟΡΦΙΑ

Από τι προκαλείται η ακμή ενηλίκων

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ακμή ενηλίκων, γνωστή και ως ορμονική ακμή, εμφανίζεται συχνά στο πηγούνι και τη γραμμή του σαγονιού, αλλά μπορεί να συμβεί σχεδόν οπουδήποτε στο πρόσωπό σας.

Από τι προκαλείται η ακμή ενηλίκων
Bigstock

Η ακμή ενηλίκων είναι επίσης αρκετά κοινή στο στήθος, τους ώμους και την πλάτη.

“Πολλοί πιστεύουν ότι η ακμή είναι κατά κύριο λόγο μια εφηβική πάθηση, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να κορυφωθεί δύο φορές στη ζωή μας”, λέει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δερματολόγος, δρ. Lauren Zamborsky.

Αιτίες ακμής ενηλίκων

Η εφηβεία σηματοδοτεί πάντα την πρώτη περίοδο ακμής λόγω ορμονικών αλλαγών, εγκαινιάζοντας την μετάβαση από παιδί σε ενήλικο άτομο. Αλλά όσο μεγαλώνετε, δεν φεύγουν οι ορμόνες! Και, όπως στα νεότερα χρόνια σας, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν ακόμα να προκαλέσουν τον όλεθρο στο δέρμα σας.

“Όπως στα εφηβικά χρόνια, τα μεταγενέστερα ξεσπάσματα ακμής σχετίζονται επίσης με τις ορμόνες. Η εμμηνόπαυση είναι μια κοινή αιτία, όμως και άλλα ορμονικά προβλήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακμή ενηλίκων”, λέει η δρ. Zamborsky.

Ακολουθούν μερικές από αυτές τις αιτίες:

Εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από σωματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της ακμής. Αυτή μπορεί να υποχωρήσει καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη ή μπορεί να “μεταφερθεί” για μετά τον τοκετό.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση προκαλεί πτώση των επιπέδων οιστρογόνων και αύξηση των ανδρογόνων, τα οποία διεγείρουν τη φυσική παραγωγή λιπαρότητας του δέρματος. Περισσότερα φυσικά έλαια σημαίνει περισσότερη ακμή.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Η ακμή είναι ένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ενός τύπου ορμονικής ανισορροπίας που συνοδεύεται από ακανόνιστη έμμηνο ρύση, υπερβολική τριχοφυΐα και αύξηση βάρους. Οι γυναίκες με PCOS έχουν συνήθως υψηλότερο ποσοστό τεστοστερόνης στο σώμα τους, η οποία μπορεί να προκαλέσει επώδυνη κυστική ακμή, ιδιαίτερα στο πηγούνι και τη γραμμή της γνάθου.

Στρες

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας με αμέτρητους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης τυχόν υπαρχόντων δερματικών προβλημάτων. Γιατί; Επειδή προκαλεί διακυμάνσεις στις ορμόνες και ειδικά στην κορτιζόλη, γνωστή και ως “ορμόνη του στρες”.

“Εκτός απ' όλα τα άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, το στρες μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε πάθηση του δέρματος. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διαχείρισης του στρες μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας”, επισημαίνει η δρ.Zamborsky.

Φάρμακα

Ορισμένοι τύποι φαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα σας.

  • Τέλος λήψης αντισυλληπτικών χαπιών: Φάρμακα με οιστρογόνα μπορεί να καταστείλουν την ακμή ενηλίκων, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίσετε ακμή όταν αποφασίσετε να σταματήσετε να τα παίρνετε και οι ορμόνες ομαλοποιηθούν εκ νέου.
  • Θεραπείες τεστοστερόνης: Σε μερικούς ανθρώπους, διάφοροι τύποι θεραπειών τεστοστερόνης (συμπεριλαμβανομένων των αναβολικών στεροειδών) μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος από το δέρμα. Η υπερβολική ποσότητα σμήγματος μπορεί να προκαλέσει ακμή.
  • Άλλα φάρμακα: Η ακμή μπορεί να είναι παρενέργεια και άλλων τύπων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντισπασμωδικών (φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων), των κορτικοστεροειδών (για ρευματολογικές παθήσεις) και του λιθίου (για τη διπολική διαταραχή).

“Εάν αντιμετωπίζετε νέα περίοδο ακμής ως ενήλικες, μιλήστε με τον γιατρό σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε (ή σταματήσατε να παίρνετε) που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτήν”, προτρέπει η δρ. Zamborsky.

Παράγοντες του τρόπου ζωής

Μερικές από τις καθημερινές ενέργειες που κάνετε μπορούν επίσης να επηρεάσουν το τι συμβαίνει στο δέρμα σας. Η χρήση προϊόντων για λιπαρά μαλλιά και δέρμα (π.χ. λάδι για γένια και προϊόντα περιποίησης μαλλιών) μπορεί να βουλώσει τους θύλακες των τριχών και να οδηγήσει σε ακμή. Μια πλούσια σε ζάχαρη και γαλακτοκομικά διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ακμή ενηλίκων.

Πηγή: clevelandclinic.org