ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ: Απαντήσεις σε τρεις καίριες ερωτήσεις

Το σεξ είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα θέματα που απασχολούν σε πολύ μεγάλο βαθμό όλους τους ανθρώπους.

Σεξ: Απαντήσεις σε τρεις καίριες ερωτήσεις

Ταυτόχρονα, λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων, άγνοιας ή και δισταγμού για σεξουαλική εκπαίδευση, πολλοί άνθρωποι, ιδίως νεαρής ηλικίας, δεν γνωρίζουν βασικές παραμέτρους υγείας που αφορούν τη σεξουαλική επαφή.

Δείτε τις απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις που ίσως έχετε και εσείς στο πίσω μέρος του μυαλού σας για το σεξ, αλλά για διάφορους λόγους δεν τις είχατε ξεκαθαρίσει:

Μπορούν τα κονδυλώματα από το χέρι του/της συντρόφου μου να μεταφερθούν στα δικά μου γεννητικά όργανα;

Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο. Τα κονδυλώματα των χεριών και των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από διαφορετικά στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή HPV (human papillomavirus). Τα περισσότερα στελέχη, δε, είναι αβλαβή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όμως, το στέλεχος του ιού HPV που προκαλεί κονδυλώματα στα χέρια μπορεί πράγματι να προκαλέσει κονδυλώματα σε άλλα σημεία του σώματος. Για να είστε ασφαλείς, πείτε στον/στην σύντροφό σας να φορά λεπτά γάντια λατέξ κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής μέχρι τα κονδυλώματα να φύγουν από τα χέρια του/της. Ακόμα και μετά από αυτό, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε καθόλου κοψίματα, ή ανοιχτές πληγές κοντά στα γεννητικά σας όργανα, αφού ο ιός HPV μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και όταν όλα τα κονδυλώματα έχουν φύγει. Το εμβόλιο κατά του HPV δεν θα σας βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση. Προστατεύει από διαφορετικές ποικιλίες του HPV και δεν συνιστάται για γυναίκες άνω των 26 ετών.

Μπορεί ο ένας σύντροφος να μεταδώσει στον άλλο μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μέσω του σεξ;

Όσον αφορά την λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη) που προκαλείται από βακτήρια, η απάντηση είναι όχι, δεν είναι κάτι μεταδοτικό με το σεξ. Αυτές οι ουρολοιμώξεις δεν μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η ουρολοίμωξη συμβαίνει όταν βακτήρια στο ορθό και τον πρωκτό σας φτάνουν στα γεννητικά σας όργανα και εισέρχονται στο ουροποιητικό σας σύστημα. Όμως, το σεξ μπορεί να επιδεινώσει την ουρολοίμωξη. Γι' αυτό προσπαθήστε να απέχετε από το σεξ μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες από τη στιγμή που ξεκινήσατε τη λήψη αντιβίωσης.

Μεταδίδεται ο ιός HIV μέσω του στοματικού έρωτα;

Ναι. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος από ό,τι με το πρωκτικό ή το κολπικό σεξ, έχουν υπάρξει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού του AIDS μέσω του στοματικού σεξ. Μολυσμένο αίμα από το στόμα μπορεί να εισέλθει στο σώμα της γυναίκας μέσω της εσωτερικής επένδυσης του κόλπου. Στην περίπτωση του άντρα μπορεί να γίνει το ίδιο από κάποια μικρή αμυχή στην περιοχή του πέους. Μπορεί επίσης να κολλήσετε τον ιό HIV από το στοματικό σεξ, επειδή το σπέρμα ή το προ-σπερματικό υγρό περιέχει τον ιό.

Διαβάστε επίσης:

Ό,τι μάθαμε για το σεξ το 2014!

Οι ψυχολογικοί παράγοντες που βάζουν φρένο στο γυναικείο οργασμό

Ποια είναι η φυσιολογική συχνότητα στύσης

Σεξ: Αυτές είναι οι μεγαλύτερές μας φαντασιώσεις (πίνακας)