ΥΓΕΙΑ

Σεξ & ουρολοίμωξη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Δείτε τι δεν πρέπει να κάνετε πριν εμπλακείτε σε ερωτικές περιπτύξεις...

Σεξ & ουρολοίμωξη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα, πιθανώς έχετε ακούσει πως πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα πριν κάνετε σεξ, με τη λογική ότι η άδεια κύστη βοηθά στην πρόληψη της ουρολοίμωξης.

Στην πραγματικότητα η οδηγία αυτή είναι λάθος και μάλιστα η ενούρηση πριν το σεξ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Σύμφωνα με τον έμπειρο Αμερικανό ουρολόγο David Kaufman, θα πρέπει η γυναίκα να πηγαίνει στην τουαλέτα μετά το σεξ αλλά όχι πριν.

Γιατί; Κατά τη διάρκεια του σεξ, τα βακτήρια του κόλπου μπορεί να μετακινηθούν εντός της ουρήθρας. Εάν η γυναίκα πάει στην τουαλέτα έχοντας «αποθηκεύσει» αρκετή ποσότητα ούρων, είναι πιο πιθανό να μεταφερθούν αυτά τα βακτήρια και πάλι προς τα έξω. Εάν δεν συμβεί αυτό, είναι πιθανό τα βακτήρια να προκαλέσουν λοίμωξη.

Εάν η γυναίκα έχει πάει στην τουαλέτα πριν το σεξ, πιθανότατα δε θα μπορεί να ουρήσει μετά την ερωτική επαφή.

Η ενούρηση πριν το σεξ είναι η νούμερο ένα αιτία ουρολοίμωξης μετά το σεξ και μάλιστα το φαινόμενο είναι γνωστό ως «κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος», δηλώνει ο Kaufman.

Η επαρκής διαθεσιμότητα ούρων μετά το σεξ είναι απαραίτητη, καθώς τα βακτήρια προσκολλώνται στα γεννητικά όργανα και πρέπει η ροή των ούρων να είναι ισχυρή ώστε να απομακρυνθούν. Εάν τα βακτήρια δεν απομακρυνθούν και φτάσουν στην ουρήθρα, εκεί είναι πολύ εύκολο να αναπαραχθούν με ταχύτατο ρυθμό και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Δυστυχώς οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ουρολοίμωξη, καθώς η ουρήθρα τους έχει μόλις πέντε εκατοστά μήκος –απόσταση αρκετά μικρή, την οποία μπορούν εύκολα να καλύψουν τα βακτήρια. Επίσης, σε ορισμένες γυναίκες το άνοιγμα του κόλπου βρίσκεται πολύ κοντά στην ουρήθρα και αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να εκδηλωθεί ουρολοίμωξη.

Εάν είναι απολύτως απαραίτητο να πάτε στην τουαλέτα πριν κάνετε σεξ, τουλάχιστον φροντίστε να πιείτε αρκετό νερό μετά την ερωτική πράξη ώστε να μπορείτε να ουρήσετε και πάλι.

Διαβάστε επίσης:

Τα απλά συμπτώματα που δείχνουν ουρολοίμωξη
Ουρολοίμωξη: 4 tips για να την αποφύγετε
Τι να κάνετε αν πάθετε ουρολοίμωξη