ΥΓΕΙΑ

Έχω ουρολοίμωξη, μπορώ να κάνω σεξ;

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά, αίσθημα καύσου και συχνοουρία; Μάλλον πρόκειται για λοίμωξη του ουροποιητικού.

Έχω ουρολοίμωξη, μπορώ να κάνω σεξ;

Το πρόβλημα οφείλεται σε βακτήρια που έχουν εισέλθει στο ουροποιητικό σας σύστημα, συνήθως στον ουροδόχο κύστη.

Υπολογίζεται ότι το 40-60% των γυναικών παθαίνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους λοίμωξη του ουροποιητικού, ενώ το 25% έχουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Οι γυναίκες ταλαιπωρούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό από λοιμώξεις του ουροποιητικού συγκριτικά με τους άνδρες λόγω της κοντύτερης ουρήθρας που διευκολύνει την είσοδο των βακτηρίων στο ουροποιητικό τους.

Αν αναρωτιέστε αν μπορείτε να κάνετε σεξ όταν έχετε ουρολοίμωξη, δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις:

Μπορεί το σεξ να χειροτερέψει την κατάσταση;

Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε το σεξ όταν έχετε ουρολοίμωξη, καθώς μπορεί να επιδεινωθεί η κατάστασή σας. Εκτός του πολλαπλασιασμού των μικροβίων, το σεξ με ουρολοίμωξη μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο. Η ουροδόχος κύστη βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κόλπο και οποιαδήποτε πίεση σε αυτήν, ενώ είναι μολυσμένη, μπορεί πραγματικά να τη βλάψει.

Μπορώ να κολλήσω» τον σύντροφό μου;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού δεν είναι μεταδοτικές. Είναι όμως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κάποια από τα συμπτώματα των οποίων είναι ίδια με αυτά των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Αυτό προκαλεί συχνά λάθος διάγνωση, καθώς πολλοί θεωρούν ότι έχουν μεταδώσει στο σύντροφό τους λοίμωξη του ουροποιητικού, ενώ πρόκειται για χλαμύδια ή γονόρροια.

sex 8

Πότε μπορώ να κάνω ξανά σεξ;

Πρώτα, πρέπει να θεραπευτείτε. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε εξέταση ούρων για να βεβαιωθεί ότι πρόκειται για λοίμωξη του ουροποιητικού. Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης, μπορεί να σας συστήσει να πάρετε αντιβίωση. Όταν ολοκληρώσετε τη θεραπεία και εφόσον δεν έχετε άλλα συμπτώματα, μπορείτε και πάλι να κάνετε σεξ. Η θεραπεία διαρκεί συνήθως μία εβδομάδα. Αν τελειώσετε την αντιβίωση και συνεχίζετε να αισθάνεστε πόνο ή κάψιμο κατά τη διάρκεια σεξ, είναι σημάδι ότι δεν έχετε απαλλαγεί από τη λοίμωξη.

Πώς θα είμαι σίγουρη ότι δεν θα κολλήσω ξανά;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην κάνετε ποτέ κολπικό σεξ αμέσως μετά από πρωκτικό σεξ αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο λοίμωξης.
Είναι επίσης σημαντικό να ουρείτε μετά το σεξ, προκειμένου να αδειάζει η ουροδόχος κύστη από βακτήρια.

Εάν είστε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, συζητήστε με τον γυναικολόγο σας το ενδεχόμενο λήψης φυτικών συμπληρωμάτων με cranberry, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν τα βακτήρια E.coli να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Τουαλέτα πριν η μετά το σεξ; Τι συνιστούν οι ειδικοί

Σεξ & ουρολοίμωξη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ουρολοίμωξη: Τα 10 βασικά μέτρα πρόληψης