ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Προσωπικότητα & σχέσεις: Ποια χαρακτηριστικά είναι συνώνυμα με το σεξ απίλ

Όταν περιγράφει κάποιος τον «ιδανικό» σύντροφο, είναι πιο πιθανό να αναφέρει στοιχεία όπως η ευγένεια, η τρυφερότητα, ο ρομαντισμός και το χιούμορ.

Προσωπικότητα & σχέσεις: Ποια χαρακτηριστικά είναι συνώνυμα με το σεξ απίλ

Μια νέα ισπανική έρευνα έρχεται όμως να ανατρέψει αυτό το κλισέ, υποδεικνύοντας πως ορισμένα «σκοτεινά» χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι τελικά αυτά που προσελκύουν το αντίθετο φύλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Evolution and Human Behavior, ο παρορμητισμός, ο νευρωτισμός και ο ιδεοψυχαναγκασμός αποτελούν στοιχεία που συσχετίζονται με την επιτυχία στον τομέα των σχέσεων. Τα άτομα που διαθέτουν αυτά τα παθολογικά στοιχεία στην προσωπικότητά τους είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους περισσότερους ερωτικούς συντρόφους.

Ο ερευνητής Φερνάντο Γκουτιέρεζ από την Νοσοκομειακή Κλινική της Βαρκελώνης και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 1.000 άνδρες και γυναίκες. Όλοι οι συμμετέχοντες επεδείκνυαν ευρύ φάσμα παθολογικών χαρακτηριστικών στην προσωπικότητά τους, μερικά από τα οποία μάλιστα διαγιγνώσκονται από τους ειδικούς ως διαταραχές. Οι συμμετέχοντες είχαν παραπεμφθεί από το γιατρό τους ή κάποιο άλλο επαγγελματία υγείας και τους ζητήθηκε να δηλώσουν τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων που είχαν αλλάξει στη ζωή τους, την επαγγελματική τους κατάσταση και θέση, το εισόδημά τους και άλλες κοινωνικές και δημογραφικές παραμέτρους της ζωής τους .

Οι αναλύσεις των ερευνητών αποκάλυψαν ότι παθολογικά χαρακτηριστικά όπως ο νευρωτισμός και ο παρορμητισμός συσχετίζονται με το μεγαλύτερο αριθμό συντρόφων σε σύγκριση με το μέσο όρο και ότι στους άνδρες ο ιδεοψυχαναγκασμός συσχετίζεται με περισσότερες πιθανότητες σύναψης μόνιμης σχέσης.

Αυτά τα «σκοτεινά» χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι συνώνυμα με ένα «εξελικτικό πλεονέκτημα», υποστηρίζουν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική προσωπικότητα καταφέρνουν συχνά να εξασφαλίσουν μια καλή θέση εργασίας και έναν καλό μισθό και αυτό από Δαρβινική σκοπιά συνεπάγεται επιβίωση, ασφάλεια και επαρκείς πόρους για τους απογόνους», αναφέρει ο Γκουτιέρεζ.

Από την άλλη, άτομα που χαρακτηρίζονται από παρορμητισμό και αγαπούν το ρίσκο προσελκύουν το αντίθετο φύλο επειδή αποπνέουν γοητεία. Το στοιχείο αυτό είναι πιθανώς ενδεικτικό της φυσικής κατάστασης και της κατάστασης της υγείας του ατόμου. «Πρόκειται για ένδειξη ότι το άτομο βρίσκεται γενετικά σε καλή κατάσταση, γι' αυτό και μπορεί να ζει επικίνδυνα χωρίς να παθαίνει κακό», εξηγεί ο Γκουτιέρεζ.

Φαίνεται λοιπόν ότι ενώ η λογική μας υποδεικνύει ότι πρέπει να αναζητήσουμε έναν σύντροφο που θα εξασφαλίσει τη γαλήνη στη ζωή μας, το υποσυνείδητο και τα πρωτόγονα ένστικτά μας αναζητούν το μυστήριο και την περιπέτεια...

Δείτε κι αυτό:

Φίλοι με... προνόμια: Τι συμβαίνει όταν σταματά το σεξ;
Τι «ξενερώνει» τους άντρες και τι τις γυναίκες
Οι έξυπνες γυναίκες είναι σέξι, αλλά...